Enric I. Canela

Llegia que divendres, el Consell de Ministres va autoritzar al Ministeri d’Educació a adquirir el compromís d’una despesa no superior a 1.410.877 euros en l’any 2012 per a possibilitar la subscripció d’un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per a la gestió de les beques i ajudes a l’estudi corresponents al curs acadèmic 2011-2012 (veure referència del consell de ministres). Després de més d’una dècada de negociacions per arribar a un acord amb el cost de gestió de les beques el Govern de la Generalitat ha aconseguit que el Govern espanyol aprovi finalment una xifra.

Aquesta aprovació sobre el cost de la gestió de les beques permetrà que a la propera Comissió Bilateral Generalitat-Estat es pugui fer efectiu el traspàs de la competència normativa sobre beques universitàries.

Per aquest motiu, el Ministeri d’Educació té previst subscriure un conveni de col·laboració amb el Govern de la Generalitat en el qual s’estableix la compensació al Govern català abans de finalitzar el 2012 per les despeses que suposa la gestió prevista en el present conveni, que s’avaluen en un 1% de l’import total a que ascendeixin les beques i ajudes que es concedeixin sense que el seu import pugui excedir la quantitat de 1.410.877 euros.

Avui el Govern de la Generalitat, a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), ha obert el termini per sol·licitar les beques Equitat i Excel·lència Acadèmica. Es tracta del primer fons propi de beques universitàries de la Generalitat i la seva creació ha estat possible gràcies a la recaptació obtinguda amb l’increment de les taxes universitàries.

Les Beques Equitat, amb un pressupost d’1.100.000 euros, tenen com a finalitat la redistribució de la renda. Un primer pas que vol avançar cap a un sistema universitari més equitatiu en què la política de preus públics vagi lligada amb la política de beques. Es calcula que més de 1.500 alumnes podran obtenir ajuts, aquest curs 2011-2012, de fins al 50% en les seves taxes (és el que diu però vol dir preus públics, ja que no són taxes) mitjançant les noves Beques Equitat. Es poden sol·licitar fins al 31 de març de 2012.

Les Beques Excel·lència Acadèmica, dotades amb prop de 300.000 euros, volen reconèixer els estudiants amb millor rendiment acadèmic. Es calcula que uns 24 estudiants podran acollir-se a aquests ajuts amb un màxim de 2.000 euros mensuals que aniran dirigits a afavorir la mobilitat i la internacionalització dels estudiants. Es poden sol·licitar fins al el 29 de febrer.

Tot plegat pocs diners però és l’inici d’una política que esperem sigui reeixida.

Una resposta a “Beques: traspàs de la gestió i noves convocatòries”

  1. […] pocs diners però és l’inici d’una política que esperem sigui reeixida.   Font de l’article Que en […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació