Enric I. Canela

Les paraules del president mas sobre la pujada dels preus de les matrícules han estat interpretades, no sé si amb fonament. Diu que pujaran un altre 7% el proper curs. És possible. El govern espanyol decidirà una forquilla (màxim i mínim) i el màxim podria tornar a estar al voltant del 7%. Aquest any s’han apujat un 7,6%.

Diu que a Universitats creuen que els estudiants universitaris aporten poc als seus estudis (paguen al voltant d’un 15% del cost real de la seva matrícula). Per això, plantegen una pujada substancial de les taxes encara per definir. Aquesta pujada aniria lligada a un augment de les ajudes i a la creació de beques-salari, diu el Govern, perquè cap estudiant quedi fora de la universitat per motius econòmics. De fet, el Govern ja ha destinat 1,2 milions d’euros a beques pròpies aquest curs, un pressupost que han obtingut precisament de la pujada de taxes d’aquest any. L’objectiu seria doble: aconseguir més ingressos per a les universitats i crear un sistema de preus públics més equitatiu per redistribuir riquesa, diuen des del Govern.

Ja hi som altre cop amb l’embolicada, no paguen un 15% del cost real de la seva matrícula. Per apujar els preus no cal fonamentar-ho amb mentides. El Govern pot decidir que paguin el doble del cost la seva matrícula, però que expliquin el cost de la seva matricula. De moment no ho fan, per què?

El rector de la UB, Dídac Ramírez, va demanar ahir al Govern que vetlli perquè la nova pujada de taxes anunciada pel president, Artur Mas, no deixi a ningú fora de la universitat per criteris exclusivament econòmics. Deia que està convençut que és l’ànim del Govern que la pujada de preus no suposi una barrera en l’accés a la universitat, que tot i així ha assegurat que si la intenció real és canviar el model de la universitat pública s’oposarà. També va dir que l’anunci de Mas pot enterbolir el clima de les universitats, després de la vaga general convocada la setmana passada contra la pujada d’unes taxes que ja s’ha produït aquest curs. En tot cas, i malgrat no ser favorable a un augment de taxes, va precisar que el moment econòmic actual demana mesures extraordinàries a tota la societat.

La URV ha celebrat un claustre. Naturalment el tema ha sortit. El rector, Francesc Xavier Grau, entén la pujada de taxes a les universitats anunciada pel Govern, però adverteix que la mesura, si es perllonga en el temps, serà inassumible. Diu que entén que sigui circumstancial, però no estructural. Em temo que això no tornarà enrere.

Llegeixo també que fonts universitàries consultades indiquen que podria estar ja negociant un pacte entre CiU i PP perquè les taxes s’incrementin el proper curs 2012-2013 al voltant d’un 20%. Imagino que aquestes fonts deuen provenir dels organitzadors de les vagues, però tot és possible. En aquest cas no en tinc ni idea però ho dubto.

Jo penso que el model està canviant i que és irreversible, haurem de preservar el caràcter públic però la universitat serà un bé públic a preus més alts. El que calen, perquè els preus no només no baixaran sinó que pujaran, són beques i crèdits adequats. Que hi hagi justícia social. Això també exigeix que ens armem amb arguments sòlids i que prenguem les decisions serioses, internes, que demana el moment. Urgent retre comptes, amb dades.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació