Enric I. Canela

Us mostro l’escrit de suport al Centro de Investigación Príncipe Felipe de València, al que he donat suport. En aquest moment ja hem signat 4.011 investigadors. Els investigadors en Biomedicina podeu signar avui i tot demà.

Una sèrie d’investigadors en biomedicina, les signatures apareixen al final d’aquest escrit, contempla amb perplexitat i preocupació justificada el que està succeint al Centro de Investigación Príncipe Felipe de València. Aquest centre acabat d’inaugurar, només té sis anys d’existència, és un centre de recerca biomèdica de qualitat i té entre els seus programes de recerca estrella un de Medicina Regenerativa. Una part important de les seves despeses estava coberta-escrivim en passat-per la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, ja no ho estarà. Ha arribat l’hora de les retallades, i les autoritats valencianes pensin possiblement que els investigadors del centre no són prou emprenedors! L’estiu passat la Conselleria va aplicar una important retallada retroactiu al pressupost del Centre. A més, la subvenció al centre d’aquest any ha disminuït un cinquanta per cent i es preveu una altra retallada similar en el proper any. Per fer el panorama més ombrívol, la mateixa Conselleria ha proposat un “pla de viabilitat” que contempla la reducció del nombre de grups de recerca de vint a dotze, el que suposaria l’acomiadament d’aproximadament la meitat dels investigadors. De fet, el divendres 25 de novembre hauran d’abandonar el centre 114 empleats.

Aquest fet representa un gran cop a la recerca biomèdica al país. A més es perdran importants sumes de diners que diversos programes de recerca estatals i estrangers han concedit als investigadors del Centre en convocatòries públiques i altament competitives.

No s’entén aquesta actuació quan des cercles del poder es diu que la recerca i la innovació són claus per sortir del mal pas actual i poder pensar en un futur millor. Precisament en èpoques de crisi és quan es veu la importància d’invertir en recerca, cosa que no produeix, en general, rendiments immediats però que pot assegurar una economia sòlida a mitjà termini. La recerca de qualitat és fonamental i la biomèdica incideix en alguna cosa que es valora sobre tot: la salut. La recerca al país ha aconseguit un lloc destacat en nombroses disciplines, entre elles la Biomedicina. I ho ha aconseguit gràcies a l’esforç poc reconegut de nombroses persones que han treballat dura i calladament durant dècades, així com a determinades polítiques de governs que els van recolzar. Però el que va costar dècades d’esforç pot perdre en minuts si es prenen les decisions equivocades. Els sotasignats creuen que polítiques com les que es pretenen aplicar al Centro de Investigación Príncipe Felipe formen part d’aquestes decisions equivocades i confien -! Encara confien! – En què es rectifiquin de la forma millor possible.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació