- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

La FP catalana ben valorada fora

Enric I. Canela

Llegeixo que [2] un grup d’estudiants barcelonins de FP ha aconseguit ser contractat a Alemanya després d’haver realitzat un període de pràctiques en empreses de diversos sectors d’aquest país, dins del programa d’intercanvis promogut per la Fundació BCN Formació Professional [3]. Es tracta d’un programa d’intercanvi perquè estudiants d’FP facin pràctiques en empreses estrangeres, amb el finançament de beques Leonardo i Erasmus i el suport d’una associació de ciutats europees que coordinen aquests contactes laborals, així com els allotjaments dels joves.

Les beques tenen una durada d’entre 2 i 6 mesos, i en l’últim any uns 60 alumnes s’han beneficiat del programa, dels quals quatre han aconseguit, després de la beca, un contracte per allargar la seva estada a Alemanya, país on els efectes de la crisi estan sent menys durs, i hi ha més demanda de mà d’obra qualificada, sobretot administrativa.

La responsable del programa Rosa Bertran diu que els empresaris alemanys estan molt contents amb el nivell de preparació dels nostres alumnes, que s’adeqüen a les seves necessitats. També s’han portat a alumnes espanyols a altres països, com Finlàndia, França, Itàlia, Suècia i Bèlgica, encara que sense el mateix resultat que a Alemanya.

El problema de l’empresariat d’aquí és que no es valora prou la formació, els salaris que paguen als titulats són baixos i demanen persones sobrequalificades.