Enric I. Canela

Llegeixo a L’econòmic que la Generalitat de Catalunya acusa l’anterior govern català del tripartit del deute que afecta el Parc Científic de la Universitat de Girona, així com de la resta d’universitats públiques catalanes. El crèdit, que ha obligat recentment el patronat del Parc a assumir 1,2 milions d’euros per evitar el concurs de creditors, puja a 19 milions d’euros i des de fa uns mesos Generalitat i Universitat busquen la manera per intentar solucionar-ho, ja que totes dues parts coincideixen que el Parc Científic i Tecnològic és un projecte molt viable i impecable.

“El govern està estudiant universitat per universitat per veure com podem ajudar”, va manifestar ahir el director general de Recerca, Josep Maria Martorell, que va recordar que va ser l’anterior govern qui es va comprometre a retornar uns crèdits sense consignar-los mai en pressupost. La mateixa rectora també insisteix que des del primer moment, el conseller del tripartit Josep Huguet assegurava que retornarien el crèdit i que el compromís va anar a càrrec del conseller Solà en una carta que es va quedar en “paper mullat”, segons Martorell. A més va puntualitzar que la Generalitat està treballant en tots els casos partint de la base que els projectes funcionen, com en el cas del Parc de la UdG, “un projecte impecable”, va dir el director general. Segons Martorell, hi ha tres camins a seguir gairebé de manera simultània per solucionar aquesta situació arreu de Catalunya: per una banda, que les pròpies universitats i els socis dels projectes –en cap d’ells la Generalitat no en forma part– assumeixin la responsabilitat sobre el deute, si més no, a curt termini. Fet que en el cas del Parc, el patronat ha fet recentment. La segona qüestió, sosté Martorell, és la pressió política que el govern català pot fer al nou govern estatal perquè condoni part dels crèdits i, finalment, intentar fer compatibles els plans del govern català, amb diners propis o de fons europeus amb certes inversions que es tenen previstes per intentar alleugerir la situació. Al diari podeu llegir alguna cosa més.

La meva opinió, manifestada sovint en aquest bloc, és que s’han fet massa parcs científics sense l’adequat substrat empresarial i sense el necessari suport de les administracions. Paraules i promeses moltes però papers oficials i fets pocs. Sense aquest suport les universitats no poden respondre ni aquí ni a gairebé cap país europeu. Ara tots a córrer. Sense empreses poden acabar dedicats a la recerca departamental. Per arribar a aquest destí es podria haver anat d’una forma més barata. Finalment, però, el Govern de la Generalitat farà les coses que calen per solucionar aquest greu problema.

Una resposta a “Objectiu: salvar les inversions dels Parcs Científics”

  1. […] el Govern de la Generalitat farà les coses que calen per solucionar aquest greu problema.   Font de l’article Que en […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació