Uns brètols assalten la UdG


Enric I. Canela

El dia 12 escrivia Vintè aniversari de la UdG. Ahir la UdG va celebrar divendres l’acte institucional corresponent a aquest vintè aniversari, amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mar, i representants del món acadèmic i polític gironí. Artur Mas va reconèixer la feina feta durant tots aquests anys i va valorar com un encert l’aposta de descentralitzar les universitats fora de Barcelona ja que ha permès apropar el coneixement en els territoris i per tant ha resultat ser una inversió per al país sencer. El president Mas va plantejar com un repte de futur el finançament de les universitats i va explicar que l’objectiu és guanyar eficiència cada dia malgrat les dificultats econòmiques. Va dir també que la pitjor decisió seria no fer pràcticament res. La rectora Anna Maria Geli va reconèixer que s’estan vivint moments difícils però va expressar plena confiança amb els projectes de futur. L’acte es va fer seguint el programa previst al marge dels aldarulls de fora.

Els aldarulls van ser forts, hi havia el president Mas, cal aprofitar qualsevol oportunitat per generar desordres. Els estudiants, i molts que no ho eren, es van concentrar davant de l’església de Sant Domènec, on hi ha l’antiga seu de la universitat, i també al claustre la Facultat de Lletres, contigu a l’església, on Mas havia entrat per la porta lateral. Els estudiants van trencar el cordó policial i van accedir al claustre, on van tirar a terra una porta que comunica amb la sala on se celebrava l’acte. Això va provocar la reacció dels Mossos d’Esquadra, que van aturat els joves amb les porres. Els estudiants cridaven contra les retallades, amb consignes com “Mas a la cambra de gas” i “menys policia més educació”.

Els Mossos d’Esquadra van detingut tres estudiants. Els enfrontaments van acabar amb 18 persones ferides, dotze d’ells Mossos d’Esquadra i la resta estudiants, tots ells lleus. Segons el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), va caldre atendre una desena de joves.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) havia convocat la concentració de rebuig a la visita de Mas i per protestar contra les retallades i a favor de la universitat pública.

El rectorat de la UdG va justificar la intervenció dels Mossos per raons de seguretat. En un comunicat, el rectorat va dir que “un grup de manifestants ha volgut accedir, de forma violenta, al recinte, forçant una antiga porta d’emergència que no reuneix les condicions de seguretat necessàries, ja que hi ha un desnivell de tres metres”. Per evitar que es precipitessin al buit i garantir la integritat dels assistents, i després de diversos intents infructuosos de diàleg, el rectorat va autoritzar l’entrada dels Mossos.

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública va condemnar els fets i ha exigit la dimissió immediata de la rectora de la universitat, Anna Maria Geli, i de tot el seu equip de govern.

La rectora va fer el que calia fer. Quan algú assalta un recinte, per molt universitari que sigui, cal que intervingui la força pública. Estem en democràcia, encara que a alguns no els agradi.

3 respostes a “Uns brètols assalten la UdG”

 1. a 17 des. 2011 a les 9:24 pere alemany

  Perquè a Catalunya no podem fer actes normals a les universitats sense que sempre hi hagi algú rebentant-los? Hauriem d’estar contents de que el president del nostre pais vingui a la universitat, demostrant que hi tés un interés i que valora la feina que s’hi fa. Si en comptes de protestar ot el dia utilitzessim les forces per fer quelcom de profit seriem liders mundials.

  I que consti que aixó no és motiu per no estar preocupat per les retallades que estem rebent per tot arreu. La única manera de sortir-ne és treballar més i esperar que passi la tempesta.

 2. a 18 des. 2011 a les 12:14 Enric I. Canela

  Pere,
  Sí, n’hauríem d’estar satisfets, però aquesta colla de desaprensius només serveixen per destruir. Els que munten aquests merders rarament fan la seva carrera en el temps previst. Tenen altra feina.
  Òbviament les retallades no ens agraden.

 3. […] dia 17 escrivia Uns brètols assalten la UdG arran dels actes protagonitzats per uns quants estudiants a la […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació