Enric I. Canela

Llegia una entrevista amb Carlos Andradas, president de la COSCE. Com que ja és un fet que cap ministeri del nou govern inclou la paraula ciència, tampoc recerca, agafo una pregunta concreta de l’entrevista que ve al cas.

Què li sembla que es perdi el Ministeri de Ciència?
COSCE entén que, independentment de l’estructura administrativa o l’organigrama de Govern, és important que hi hagi una certa estabilitat i això no suposi una aturada administratiu. Per exemple, vam rebre un correu electrònic recent sobre les convocatòries de projectes de recerca en les que l’equip anterior, després de parlar amb la comissió de traspàs de poders del PP, havia entès que els corresponia a ells formalitzar-les, i això possiblement suposarà que durant uns mesos, fins que el Govern estigui assentat, les convocatòries es retardin. En segon lloc, considerem important haver aconseguit que totes les competències de Ciència s’emparin sota un mateix paraigua i així haver possibilitat una coordinació i eficàcia més gran, cosa que esperem que no es perdi. Hi havia i segueix havent competències de Ciència disgregades en multitud de ministeris (Defensa, Educació, Sanitat, Indústria, Agricultura …) el que provoca esforços duplicats i convocatòries molt similars que surten des de diferents àmbits, el que obliga els investigadors a rastrejar i duplicar esforços. Unificar el camí ha estat costós, i possiblement si ara es perd aquest paraigua comú, tingui lloc un efecte centrípet, tornant als ministeris i a disgregar de nou. El que demanàvem era que, fos quin fos l’organització, es procurés l’agrupació de competències de Ciència i Recerca, havent-hi un únic òrgan que aglutinés tot, una cosa que es pot fer a partir de l’Agència Estatal de Recerca.

Em sembla que vist el govern que hi ha això no passarà.

Aprofito aquest apunt per dir que trobarem a faltar a Cristina Garmendia.

2 respostes a “Unificar la recerca i la ciència sobre un mateix paraigua”

  1. […] aquest apunt per dir que trobarem a faltar a Cristina Garmendia.   Font de l’article Que en […]

  2. a 22 des. 2011 a les 11:11 Xavi

    Ja sabem on anem. La DGI a Economia, i Universitats es queda a Educació:
    http://www.boe.es/boe/dias/2011/12/22/pdfs/BOE-A-2011-19939.pdf
    Llàstima que la gestió del Pla Nacional segueixi partida entre ministeris.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació