Enric I. Canela

Avui ha pres possessió la nova secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, en presència del ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos.

El ministre ha assegurat que un dels objectius fonamentals del govern espanyol és d’integrar la política de la ciència i la R+D+i en el teixit empresarial, cosa que servirà perquè les empreses espanyoles puguin competir cada vegada més i millor en un món global. També ha dit que la ciència és una política d’Estat i que la nova estructura del govern espanyol facilitarà la imbricació entre el món del coneixement i el de l’empresa. No sé que dir. De moment han “degradat” la ciència i la recerca i han reduït en 600 milions d’euros el pressupost.

Després de l’acte oficial, la nova secretaria d’Estat d’R+D ha dit que la ciència no té color polític i ha recordat la seva trajectòria de 30 anys en l’àmbit científic. També ha subratllat que el seu departament farà tot el possible per complir amb els objectius de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació i que intentarà complir els terminis previstos per a la creació de l’Agència Estatal De Recerca. No té perquè no poder-los complir. Els canvis en el govern espanyol no haurien d’alterar el que és un procés eminentment tècnic.

Carmen Vela ha destacat com una de les seves prioritats la continuïtat del Pla Nacional d’R+D+i. Està satisfeta pel fet que la convocatòria del programa d’ajuts econòmics a projectes de recerca bàsica es publiqués al BOE el passat 30 de desembre.

La secretària d’Estat ha afirmat que treballarà perquè l’actual panorama de crisi i retallades tinguin un mínim impacte en el treball dels investigadors. A més, Vela ha assegurat que els organismes públics d’investigació (OPIS) es quedaran al Ministeri d’Economia, entre ells l’Instituto de Salud Carlos III. M’alegra perquè s’havia especulat amb què no seria així. De fet el PP estava en contra de la seva segregació de Sanitat. Veurem.

L’Instituto de Salud Carlos III integra entre d’altres al Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), el Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) i el Centre d’Investigació de Malalties Neurològiques (CENT). Així mateix, també depenen d’aquest organisme els Centres d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) o la plataforma espanyola d’assaigs clínics CAIBER. El nostre grup de recerca forma part del CIBER i un canvi ens podria afectar.

El Ministeri d’Economia i Competitivitat també integrarà a partir d’ara altres OPI com el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Centre d’Investigacions Energètiques Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) o el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) que, en altres temps , estava adscrit al Ministeri d’Indústria.

Carmen Vela s’ha referit a la retallada de 600 milions que suportarà el pressupost del seu departament, per assegurar farà l’impossible per recuperar fons. Ha dit, concretament, que el panorama és difícil, com ho és el de tota l’economia espanyola, per tant en R+D+i també contribueix amb el nostre sacrifici, encara que faran l’impossible perquè els pressupostos i les activitats es mantinguin i s’incrementin. Segons ha assenyalat, encara ha de veure en detall com es concreta aquest dèficit pressupostari, a quin capítol pertany i com es pot retirar dels pressupostos de la Secretaria d’Estat per a que causin el mínim impacte. L’objectiu és minimitzar el dany que inevitablement té aquesta retallada en un pressupost ja de per si no molt alt. Doncs és fàcil, que es retirin del capítol VIII, el dels préstecs.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació