Enric I. Canela

Al programa “Aquí parlem” d’aquest vespre Lluís Falgàs, ha convidat el secretari general d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà. Parla de moltes coses, però naturalment molt més d’universitats i recerca. Es tracta d’una entrevista de mitja hora.

Referint-se al pressupost per al 2012 Castellà diu que aquest any l’Educació Superior és una prioritat per al Govern i només s’ha reduït el pressupost en un 1,9%. Les universitats ja van patir una retallada forta al 2011 i aquest any no es fa. El propi conseller Mas-Colell, en un vídeo que apareix a l’entrevista diu que amb altres ingressos, imaginem matrícules, les universitats no patiran cap disminució del pressupost. Efectivament, el problema de les universitats és absorbir la retallada del 2011 i el dèficit que hauran generat.

Falgàs li pregunta pels preus de les matrícules. No diu ben bé que faran, però s’intueix la màxima puja. Diu que vol les competències en la fixació dels preus ja que qui manté la universitat és la Generalitat. Diu que l’any passat van apujar el màxim però que van fer el fons de beques. El sistema és injust, diu, perquè tothom, ric o pobre paga entre el 10% i el 15% del cost. Un any de Medicina, afirma, costa 20.000 euros i l’estudiant deu pagar uns 1.500 euros. Bé, aquí és on discrepo totalment de castellà. L’estudiant paga molt més perquè en aquest càlcul inclou tota la recerca que fa la universitat i és totalment injust dir això. M’agradaria que es fessin públics els costos universitaris.

L’entrevistador s’interessa per la manca de feina dels graduats i les relacions universitat – empresa. Castellà diu que la universitat és bona, que hi ha relació però que ha d’anar a més. Afegeix que els graus han de tenir aspectes que facilitin l’ocupabilitat. De totes formes diu que en aquest moment de crisi l’atur universitari és només del 9% davant del 20% general. Són dades de l’AQU.

Respecte a la pregunta sobre els diners per a la recerca, tot i admetre que han baixat (de fet poc), diu que és una prioritat i que els recursos s’han dedicat sense disminució a la captació de talent, el manteniment d eles infraestructures i als centres de recerca. Destaca que la recerca és bona, que Catalunya és el principal centre de coneixement del sud d’Europa. Recorda que en la recent concessió d’Advanced Grants per l’European Research Council, Catalunya va aconseguir set ajusts dels quinze que va obtenir el conjunt de l’Estat espanyol. També diu que de tots els diners que arriben de l’estranger per a la recerca, Catalunya capta el 30%. Més encara, assenyala que si es normalitzessin els diners per habitant, Catalunya seria el tercer país d’Europa, només darrere dels Països Baixos, Suècia i Suïssa,

Davant la pregunta de si hi ha molts estudiants estrangers diu que som una plaça escollida pels estudiants Erasmus, però que cal tenir en compte que patim la llosa d’Espanya, que va triar el model de quatre anys de grau i un de màster davant de l’europeu que té tres anys de grau i dos de màster. Que caldria tenir la llibertat de canviar això.

En la línia de la captació de capital humà internacional diu que dels investigadors que es contracten, un 50% són de fora de Catalunya. Indica que fa poc el govern austríac es va interessar pel model ICREA i van venir a parlar amb el conseller Mas-Colell.

Li diu Falgàs que els professors estem empipats. Ho diu per les manifestacions. Diu que catedràtics, associats… Diu Castellà que és normal perquè estem en un canvi de cicle pressupostari. En deu anys el pressupost es va doblar i ara es redueix. Els ajustos provoquen moltes tensions ja que les universitats han de prendre decisions dures.

Sobre si el professorat està ben pagat o no, afirma de de mitjana sí, però que l’estructura és massa rígida i l’excel·lència no està remunerada. Tenim un sistema massa homogeni i per això el Govern impulsa el professorat contractat permanent que tindrà una retribució en funció de l’excel·lència docent i de recerca.

Li pregunta l’entrevistador si no hi ha massa òrgans a la universitat. Diu castellà que el debat de la governança és molt complex i que cal revisar els processos de governança. Per això la a Catalunya s’ha creat una comissió per a l’estudi de la governança. Opina que hauríem de tendir a l’autonomia real que impliqués que cada universitat s’organitzi com cregui convenient però que després hagués un bon retiment de comptes. Afirma que la LOMLOU encotilla la universitat i que en aquest marc un rector no pot prendre decisions.

Finalment diu que amb el pacte fiscal hi hauria molts més diners per ala universitat i la recerca.

Una resposta a “Entrevista a Antoni Castellà sobre política universitària i de recerca”

  1. […] diu que amb el pacte fiscal hi hauria molts més diners per ala universitat i la recerca.   Font de l’article A […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació