Enric I. Canela

Ahir escrivia El greu problema econòmic de les universitats comença amb el Govern anterior on intentava donar algunes pistes sobre el perquè de tants problemes econòmics. Avui una publicació de La Razón posa xifres.

Llegeixo a Los recortes ponen en jaque el futuro de las universidades: El major garrotada va arribar en el pressupost de 2011, quan la retallada de la Generalitat,–que ascendia a un 16 % i suposava una retallada de 144 milions d’euros, que s’havien de sumar als 154 que va deixar a deure el tripartit–, va aixecar les crítiques entre els rectors. Aquest any els centres han respirat semialleujats en comprovar que la retallada de 2012 es queda entre un 2 i un 4 per cent, passant dels 927 milions a 918 milions, una xifra que torna a incidir en els comptes dels centres. Està força clar que la gravetat del problema té unes arrels que van més enllà de les fortes retallades de l’any 2011.

Una de les conseqüències és que les universitats no poden substituir els professors que es jubilen perquè han de reduir el dèficit. Amb tot, la secretària d’Universitats i Recerca tracta de rebaixar tensions davant la imminent vaga universitària del 29 de març i al·ludeix a la presentació en el pròxim mes de març d’un pla per captar talent en la docència universitària. Un full de ruta en què està previst no substituir completament les 2.500 jubilacions de professors dels pròxims anys, encara que s’espremerà al màxim la qualitat dels nous docents. Qualitat per sobre de quantitat planteja Universitats. Bona prova d’això han estat el redisseny del mapa de postgraus i màsters. S’ha passat dels 580 màsters programats a 450.

La crisi deixa a les universitats en una situació de feblesa molt gran. No diré que no estic d’acord amb les línies que marca el Govern, però les decisions haurien de ser lliures i no profundament condicionades per una política que ha deixat les universitats exhaustes i que per sobreviure han d’acceptar sense discussió, i aquest és el punt més feble, allò que digui el Govern.

Una resposta a “La crisi econòmica de les universitats tindrà conseqüències”

  1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Universitat | No hi ha comentaris ‘ […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació