Enric I. Canela

Llegeixo que la UPC acumula un dèficit de 98 milions d’euros, que en els dos últims anys ha augmentat en 18 milions per les retallades, segons ha explicat aquest dimecres el rector del centre, Antoni Giró, en un dinar de premsa.

Segons ha concretat, la universitat preveia tancar l’exercici 2011 amb 20 milions de dèficit – arribant així als 100 milions de dèficit acumulat -, però gràcies al seu esforç estalviador, tancarà 2011 amb 18 milions de dèficit, de manera que l’acumulat ascendeix a 98 milions.

Giró ha concretat que l’estalvi en un any i mig, des que la Generalitat li va comunicar que hauria retallades, ha estat de 34 milions d’euros, amb els que lluny de pal·liar el dèficit ha afrontat el manteniment de l’activitat universitària – malgrat la retallada del finançament el 2011 de 38 milions -.

Amb això, el rector ha lamentat que la Generalitat li deu 36 milions d’euros, que concretament es reparteixen en 25 milions de 2011, i 11 des de 2007 compromesos en plans d’inversió d’infraestructures i altres partides.

Davant aquesta difícil situació financera, el centre ha aprovat un Pla de Viabilitat 2011-2014 amb el qual preveu un estalvi de 24 milions d’euros en aquest període sense comptar les mesures de personal, que estan a l’espera de l’aprovació de la llei d’acompanyament dels pressupostos.

L’objectiu d’aquest pla és tancar l’exercici 2012 amb equilibri pressupostari per poder estalviar al màxim en l’exercici 2013, i el 2014 tancar amb el dèficit que tenia la universitat el 2010 – de 80 milions -.

Així mateix, la universitat no ha renovat a 60 administratius (PAS), s’ha jubilat a 50 persones sense cobrir les seves places, i ha prescindit d’un centenar de professors associats – un 10% -.

A més, preveu augmentar els seus ingressos amb el cobrament per la utilització d’espais, l’augment de les taxes de màsters i graus – en la línia de l’augment d’aquest curs -, i altres moltes petites mesures que contribueixen a un estalvi generalitzat.

La previsió de 2012 és que els professors associats passin a treballar de les vuit hores actuals a 12, ha concretat Giró, i a més ha mostrat la seva confiança que la Generalitat reverteixi la retallada salarial del 3% entre els empleats públics cap a les universitats.

El panorama de 2012 és una reducció d’un 2% dels fons de les universitats, que Giró ha elevat fins a un 5% a causa del creixement vegetatiu del capítol personal, que igualment puja a causa dels quinquennis.

D’altra banda, el rector ha defensat el sou dels gerents universitaris – que es limitarà per la llei d’acompanyament de pressupostos -: “No és important el que cobra el gerent, sinó com treballa per guanyar-se el seu sou”, i ha concretat que la UPC li paga 100.000 bruts al seu gerent.

La situació que descriu Giró no és específica de la UPC, ja que totes les universitats tenen fortes tensions. Els problemes són similars però la capacitat de maniobra i la situació de partida diferent. Si no es gira la tendència això acabarà en un desastre.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació