- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

El nou programa de professorat universitari

Enric I. Canela

Ahir escrivia Els investigadors del programa Ramón y Cajal expliquen el que pensa la Generalitat [2]. Era un escrit sobre el que deien els investigadors. Avui llegeixo la publicació que reprodueixo [3]:

La Secretaria d’Universitats i Recerca destinarà aquest any fins a 10 milions d’euros per impulsar la nova fase del Pla Serra Húnter que permetrà a les universitats públiques catalanes incorporar 1.000 nous professors excel·lents fins el 2020. Els detalls del nou Pla els ha presentat aquest matí el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, acompanyat pel director general d’Universitats, Lluís Jofre, i el director general de Recerca, Josep M. Martorell.

El Pla Serra Húnter es va posar en marxa el 2003 com a resultat de l’aprovació de la Llei d’Universitats de Catalunya (LUC). La llei obria la porta a la creació d’un cos docent universitari propi, més flexible i de major excel·lència, per superar la cotilla imposada pel model funcionarial espanyol.

Durant la primera fase del Pla Serra Húnter, s’han contractat 482 professors permanents el què ha permès situar a les universitats catalanes en posicions capdavanteres a nivell de l’Estat. Ara, el Govern vol donar un nou impuls al Pla, reforçant-lo, per incrementar la contractació de professorat permanent excel·lent en docència i recerca amb mèrits homologables als estàndards internacionals.

Per desenvolupar aquesta segona fase, el Pla comptarà amb una direcció acadèmica, que recaurà en una persona de reconegut prestigi. El director/a acadèmic/a s’encarregarà de proposar, juntament amb les universitats, les comissions de selecció dels candidats a professor Serra Húnter i farà un seguiment anual del Pla.

Una altra novetat serà que, addicionalment, es podrà pactar, de comú acord entra la universitat i la direcció acadèmica del Pla, una retribució adequada als mèrits específics de la persona guanyadora del procés de selecció i del grau d’acompliment dels objectius establerts.

La primera convocatòria per incorporar professors per la via Serra Húnter es publicarà al juny i les contractacions es faran a partir del setembre. El programa és possible pel nombre significatiu de jubilacions previstes en els propers 10 anys i preveu reforçar les figures de professorat permanent amb figures addicionals de suport a la docència i la recerca en la línia del que es fa a les universitats punteres a nivell internacional.

El nou esquema de personal mantindrà, a més, la ràtio general de docent per estudiant (1 per cada 10) per assegurar els nivells de qualitat i atenció personalitzada necessaris pel ple desenvolupament de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES).

En aquest sentit, Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, ha afirmat: “Avui presentem un instrument més al servei de les universitats amb l’objectiu final que Catalunya esdevingui el pol de coneixement del Sud d’Europa”.

Òbviament això lliga i complementa el meu escrit d’ahir. Només faré un comentari sobre la ràtio general 1 docent per 10 estudiants. Hi estaria d’acord si, seguint models europeus de prestigi, tota la docència no estigués en mans de professorat. Creu algú que per ensenyar a plegar paper de filtre o manipular una centrifugadora cal un docent Serra Húnter o un catedràtic dels altres? Les ràtios que es fan servir per dir que toquem el cel amb la mà són certes numèricament però no hi tenen res a veure amb els càlculs europeus on hi ha bones universitats.