Enric I. Canela

Una vegada més la Federación de Jovenes Investigadores / Precarios denúncia el mal funcionament del sistema públic de beques i ajuts. I no és només culpa del govern espanyol actual, les coses comencen amb l’anterior que ja portava un magnífic currículum d’endarreriments.

Diuen que l’última convocatòria dels ajuts per a la Formació de Professorat Universitari (FPU), les més importants i competitives per a la realització del doctorat al nostre país, està acumulant retards i errors molt més greus que els habituals.

Les sol·licituds per la convocatòria que ens ocupa, 2010, no es van poder enviar fins gener de 2011. El 17 d’octubre de 2011, més de vuit mesos després, es va publicar la relació provisional amb els noms dels 950 beneficiaris de les ajudes (l’administració normalment es dóna un termini màxim de 6 mesos per resoldre la convocatòria).

Dues setmanes després va aparèixer un error de tipus informàtic en nombroses sol· licituds que van ser avaluades amb un 0,0000 en quatre dels cinc camps. El 7 de novembre es va publicar una llista annexa amb les puntuacions corregides, però en la relació final de beneficiaris, publicada el 30 del mateix mes, faltaven unes cent persones de la primera resolució, als quals se’ls requeria esmenar part de la documentació o bé se’ls sol”licitava nova informació no requerida inicialment.

A finals de febrer de 2012, més d’un any després de la publicació oficial d’aquests ajuts. Un de cada deu seleccionats encara no s’ha pogut incorporar al seu lloc de treball, encara que en la pràctica i en la majoria dels casos segueixen treballant en el projecte per al qual han estat seleccionats. No només els seleccionats viuen en la incertesa, ja que tots aquells suplents que estan esperant la resolució final també estan, majoritàriament, treballant per als projectes pels quals es van presentar.

Aquesta greu situació d’incertesa es veu agreujada per la falta de transparència i claredat que ve exhibint l’administració, que no ha proporcionat cap garantia de desbloqueig i ni tan sols ha estat capaç d’establir un termini per aclarir la situació. Mentrestant, aquests 107 seleccionats, havent presentat tota la documentació requerida puntualment i havent passat totes les garbells de selecció, segueixen sense tenir clar si podran disposar del dret a les ajudes que els corresponen. Això no s’ha aclarit per cap mitjà oficial o nota informativa a la pàgina web del nou Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, de les quals depenen.

Aquest tracte per part de l’administració és part de la ostentosa falta de respecte cap a la comunitat científica, cap als investigadors que desenvolupen la seva tasca en aquest país. La mateixa administració que no pot incorporar als investigadors Ramón y Cajal perquè ha decidit no convocar noves places i saltar-se els compromisos adquirits.

Els que es troben reclamant que se’ls paguin les ajudes per a estades breus a l’estranger, previstes dins de la convocatòria del programa de Formació de Personal Investigador.

Els mateixos investigadors que es troben treballant en el desè vuitè país dels 27 de la Unió Europea pel que fa a inversió en R+D, tot i les indicacions des de la Comissaria d’Investigació europea que és necessària la inversió en aquest camp per sortir de la crisi.

Jo he donat trasllat d’aquests greus fets, al document original trobareu la documentació dels incompliments.

La incompetència se suma a la manca de diners.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació