Enric I. Canela

Es veu que el rector de la UPF, Josep Joan Moreso, ha dit que estaria d’acord amb un augment del 50% de les matrícules sempre que anessin acompanyades de beques per a les famílies amb menys recursos.

El rector ha apuntat que actualment els estudiants paguen uns 1.000 euros de matrícula – el que representa un 18% del cost real -, i ha dit que no seria exagerat que tots els alumnes paguessin fins a 1.500 euros.

No discuteixo si les matrícules s’han d’augmentar o no, però si crec que comença a ser hora de què el Govern agafi el toro per les banyes i digui les coses amb correcció. Si Moreso ha dit això, ha dit una cosa incorrecta. L’estudiant que paga 1.000 euros no paga el 18% del cost real.

Serà cert, no tinc les dades, que els diners que el que paguen tots els estudiants respecte al que aporta la Generalitat representen entre el 15% i el 20% de la suma. Això no vol dir que un estudiant concret pagui el 18% del que costen els seus estudis.

La pregunta és: l’aportació dels estudiants ha de cobrir un percentatge més gran, global? En aquests diners hi ha els màsters, en el que els estudiants paguen un percentatge molt baix, el doctorat…

Han de pagar tots els estudiants el mateix? Per què un que estudia Geologia ha de pagar més que un que estudia Economia? Les matrícules, segons la llei espanyola, que és la d’aplicació, han de ser proporcional al cost, això és així des de l’any 1983. Això és socialment injust, depèn de moltes coses i no té relació amb el benefici personal que després es pot obtenir. Alguns països, els que tenen matrícula elevada, cobren igual els estudis del mateix nivell (graus, màsters). Hi ha molts models, però el que cal, sempre, és primer és plantejar bé el model i explicar-lo correctament. No s’està fent.

No entro aquí a valorar si els estudiants han de pagar la part que es destina a recerca o no.

Una resposta a “Cal una explicació clara sobre cost de la universitat i preu de les matrícules”

  1. […] aquí a valorar si els estudiants han de pagar la part que es destina a recerca o no.   Font de l’article Que en […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació