Enric I. Canela

Llegeixo que el Govern impulsa el programa ‘Catalunya Emprèn’ per fomentar l’emprenedoria i la creació de llocs de treball. El programa pretén estimular la creació d’un mínim de 60.000 noves empreses i autoempreses i de 100.000 llocs de treball en els propers quatre anys. Entre les mesures previstes hi ha l’aprovació de la llei de l’emprenedoria, l’habilitació de xarxes de suport a la iniciativa empresarial i l’autoocupació o la creació d’instruments de suport a empreses d’alt potencial de creixement. La Generalitat destinarà 200 milions d’euros a aquest programa, amb l’objectiu de mobilitzar-ne més de 3.500.

Una de les coses que diu el comunicat és que una part de les actuacions se centrarà en els diferents estadis de formació (ensenyament obligatori, superior i formació professional) i envers la societat i l’opinió pública per fomentar l’esperit emprenedor, de manera que augmenti la preferència i la voluntat de crear empreses pròpies o autoempreses. Per exemple, en l’àmbit de la formació superior, el programa preveu la necessària presentació d’un pla de negoci com a requisit per obtenir determinades titulacions universitàries.

No em sembla malament, però cal considerar que, a l’ensenyament superior, el nombre de titulacions en les que té sentit això són poques i, per altra banda, això no ho pot fer el Govern. Els plans d’estudi no són de la seva competència. Competències en té, però em temo que no aquesta.

Una crítica constructiva. Els emprenedors no són necessàriament els candidats a fer aquest pla de negocis. Posem per cas un químic. No crec que ningú li demani un pla de negocis per titular-se i no cal dir que és un sector, com altres, que pot tenir emprenedors. Penso que aquesta idea parteix del principi que els creadors d’empresa estan lligats a l’Economia.

Cap dubte, està bé fomentar aquest esperit entre els estudiants universitaris, però si fos la meva feina fer això, preguntaria als estudiants dels darrers cursos, als que fan la tesi doctoral, els de màster… Els preguntaria com veuen les coses, que en pensen, segur que trauria moltes coses positives.

Només és per donar idees.

Una resposta a “Catalunya Empren: i si preguntessin als estudiants universitaris?”

  1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Educació, Empresa, Universitat | No hi ha comentaris ‘ […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació