Enric I. Canela

Tinc una tendència molt gran a parlar del tema del preu de les matrícules i els percentatges que paguen els estudiants. Avui no em toca fer-ho ami, em toca donar la referència d’una magnífica anàlisi que fa Jordi Regincós Isern al seu bloc.

L’article és Paguen molt els estudiants universitaris? És una anàlisi limitada a la UdG però serveix, no crec que els percentatges variïn excessivament, potser entre 2 i 3 punts amunt o avall segons el cas. No dic qui està amunt i qui avall. Espero que algun dia es facin públiques totes les dades ben depurades.

Reprodueixo l’últim paràgraf de l’article perquè el comparteixo al 100%. Diu: Resumint: per mi el problema no és si les taxes pugen o no. La qüestió important és quant haurà de pagar cada estudiant individual. Si les taxes pugen, però pugen de forma equivalent els imports de les beques, no hi hauria d’haver masses problemes…Ningú amb capacitats i ganes d’estudiar ha de quedar fora de la universitat per motius econòmics. Això és el que realment hem de garantir.

Bé, l’únic que vull afegir és que són “preus públics” i no “taxes”. Això és una definició legal i té més importància del que sembla. Amb un preu públic l’estudiant hauria de pagar la totalitat i tenir una factura del cost. Podria ser un preu públic subvencionat, però també caldria posar preu i subvenció. Una taxa és una altra cosa, un valor fix i que no ha de ser proporcional a res. Per entendre’ns, una compulsa és una taxa. Ningú sap que val i es cobra una taxa. Crec que una cosa a canviar és aquesta. Posar taxes i oblidar-se del preu públic.

Una resposta a “Un bon article sobre preus de les matrícules.”

  1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Universitat | No hi ha comentaris ‘ […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació