- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Febrada anticatalana

Enric I. Canela

Ser rector i catedràtic de Geologia no exclou de caure en la bajanada.

Resulta que Francisco González Lodeiro, rector de la Universitat de Granada ha dit [2]: “Els espanyols som iguals davant la llei i davant els impostos, i no es pot posar una taxa a la que a un espanyol de Ciudad Real li cobraran més a Barcelona que a un de Sabadell“.

És una definició molt clara. Ho ha dit arran dels preus de les matrícules que pretén implantar la Generalitat. Jo no sé si estic mal informat, però el secretari d’Universitats i Recerca no ha dit que s’hagi de cobrar als que vénen d’altres llocs, senzillament ha parlat d’augmentar els preus per a tothom que estudiï les universitats públiques catalanes. Això sí, com ara però amb més diferència. Un estudiant que estudia a Granada paga menys que un que estudia a Girona.

De totes formes el que ha dit pot ser la seva visió política, però si és inconstitucional el que diu ja pot començar a posar un recurs perquè aquí paguem més IRPF, paguem un impost per les herències diferent que en altres llocs, més o menys, paguem el cèntim dels carburants, etc. Si tot això és inconstitucional, ja pot començar a actuar.

Jo crec, senzillament, que ha tingut una febrada anticatalana d’aquelles que fa reaccionar alguns sense pensar el que estan dient.

Deixant tot això de banda, sembla lògic que hi hagi una compensació per la mobilitat. A hores d’ara amb els nostres diners, els de la Generalitat, paguem la carreres dels estudiants que vénen aquí.. És el que demana el Govern [3], 100 milions d’euros. Nosaltres tenim uns 12.500 estudiants d’altres comunitats autònomes i 3.000 catalans que estan estudiants en altres comunitats. El que és lògic és que les comunitats autònomes que ens envien un estudiant ens compensin el seu cost, exactament igual que passa amb el sistema sanitari.