Enric I. Canela

Llegeixo que el govern aprovarà aquest any la primera llei de ciència de Catalunya amb l’objectiu de “blindar” el model català de recerca. El secretari d’Universitats, Antoni Castellà, ha explicat que després de 12 anys de funcionament del sistema cal “donar-li rang legal”, per “preservar l’autonomia de gestió dels recursos econòmics i humans” dels centres de recerca. L’objectiu és que el Parlament aprovi la norma abans que acabi el 2012. És una bona notícia perquè la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació parlar d’homogeneïtzar i ja se sap que vol dir això en la llei espanyola.

D’altra banda, Castellà també ha explicat que es posarà en marxa un programa mitjançant el qual aproximadament 80 estudiants de doctorat podran fer a partir del setembre la tesi en una empresa amb l’objectiu de millorar la transferència entre universitat i món empresarial. Magnífic, ja tenim els doctors industrials.

El secretari d’Universitats de la Generalitat pensa també que seria un “error” que el ministre d’Economia i Coneixement, Luis de Guindos, retallés els pressupostos destinats a recerca. El “preocupa” que el ministeri no doni prioritat a les polítiques de recerca, com apunten els rumors sobre els pressupostos elaborats pel govern de Mariano Rajoy. Antoni Castellà ha afegit: “Si ho fan, espero que es prioritzin els recursos allà on la productivitat [investigadora] és més elevada”, com ara Catalunya. Aquí si que s’equivoca Toni Castellà.

En el supòsit que les retallades afectessin les beques de recerca Ramón y Cajal, el secretari d’Universitats ha indicat: “encara que són responsabilitat de l’Estat, hem comunicat als possibles afectats, uns 70 cada any a Catalunya, que podran optar a les places del programa Serra i Húnter”, que impulsa la Generalitat. Bona notícia per salvar provisionalment el sistema català.

7 respostes a “Llei de la Ciència de Catalunya, doctors industrials…”

 1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Recerca, Universitat | No hi ha comentaris ‘ […]

 2. a 27 març 2012 a les 3:27 Xavi

  Més informació sobre els doctorats industrials va aparèixer quan va presentar el nou model universitari el 8 de març:
  http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=141358

  Allà també apareixia la creació d’una convocatòria d’assistents de docència. Suposo que tampoc hem d’intentar treure molta informació d’un “powerpoint”, però capaços són d’intentar crear un nou tipus de becari i que no estigui vinculat a la realització d’una tesi, que les funcions que allà figuren als nous “assistents de docència” ja les estan fent els predoctorals. I a més a més, que entre les funcions dels postdocs hi figuri “suport a la gestió de projectes” i “gestió d’infraestructures” però no es parli de fer recerca és com a mínim preocupant.

 3. a 27 març 2012 a les 5:52 Joaquim Elcacho

  Mas-Colell ja va anunciar la llei de la ciència de Catalunya al 2003 i al 2011. http://joaquimelcacho.blogspot.com.es/2012/03/mas-colell-ja-va-anunciar-la-llei-de-la.html
  Els titulars de premsa d’avui semblen una mica exagerats però és cert que, com a mínim, a Catalunya s’està fent un esforç per esmorteir l’efecte de la retallada en la ciència

 4. a 27 març 2012 a les 9:59 Enric I. Canela

  Xavi,
  Efectivament, ja ho vaig escriure a
  http://www.enriccanela.cat/index.php/2012/03/09/el-programa-d%e2%80%99universitats-de-la-secretaria-d%e2%80%99universitats-i-recerca/
  i a
  http://www.enriccanela.cat/index.php/2012/03/08/un-programa-per-a-la-universitat/
  Sobre els altres temes caldrà esperar una mica.
  Van fent bé els programes i penso que marquen bones línies.

 5. a 27 març 2012 a les 10:02 Enric I. Canela

  Joaquim,
  Ben cert que va anunciar la llei de la ciència al 2003, no tenir massa temps.
  Al 2011 està en línia amb l’actual anunci. Aleshores ho va anunciar i ara, imagino, deu estar la embastada.
  Jo crec que els titulars indiquen coses que estan a punt, però si són exagerats, no pel que va dir Castellà, perquè tampoc toquem el cel amb la mà.

 6. a 28 març 2012 a les 11:37 professor upc

  Enric, tu que tens poder (almenys mes que jo)… A les universitats la gestio ens ofega. Tenim projectes en que destinem mes recursos a la gestio que al propi desenvolupament del projecte (Singulares estrategicos, europeus, i aviat amb els projectes nacionals-assessores). Només els grans centres, ICFO, ICIQ, etc poden gestionar aquests projetes sense col.lapsar. Com podem sortir-nos-en d’aquesta situació ? gracies

 7. a 29 març 2012 a les 12:05 Enric I. Canela

  Hola,
  Em fas riure, poder! La gestió la pateixo igual. De totes formes jo no dia que es dediquen més recursos que al projecte. Amb tot sí que amb les auditories que ens fa el ministeri la feina administrativa és enorme.
  La llei de subvencions ha fet molt bé en algunes coses i molt mal en altres. Ens demanen els iva dels taxis i si no tenim factura ens descompten els diners de l’iva que s’han de retornar a Madrid. Igual amb els tiquets d’autopista.
  Si ho sabés… A banda de fer a tothom fora, nosaltres inclosos i recontractar a uns i altres no, amb un model diferent, res.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació