Enric I. Canela

Avui s’ha inaugurat al World Trade Centre de Barcelona la primera Conferència Euromediterrània de Recerca i Innovació a la que assisteixen 300 científics i polítics dels vint-i-set països de la UE i del nord d’Àfrica i Orient Mitjà, per analitzar la col·laboració en projectes relacionats amb l’aigua, l’energia, els transports , la salut i el medi marí.

La comissària europea de Recerca i Innovació, Máire Geoghegan-Quinn, en inaugurar la sessió ha afirmat que s’han de buscar fórmules per cooperar en R + D amb els països de la Mediterrània. La comissària ha destacat que la ciència ens pot ajudar a trobar respostes als reptes comuns que han de superar tots els països de la Mediterrània, com el canvi climàtic, la seguretat alimentària i la contaminació del mar, però ha remarcat que per això es necessita que hi hagi un principi de copropietat, de benefici mutu i d’interessos compartits, a més d’una millor integració dels programes de la UE. També ha afirmat que els esdeveniments polítics dels últims mesos en els països àrabs han creat un nou context i han donat un nou impuls, i que ha arribat el moment d’estudiar com la inversió en la recerca i la innovació pot contribuir a millorar la vida de les persones de la regió de la Mediterrània. Per a la comissària, la recerca és vital en l’economia del coneixement, i en un escenari en què la recerca està cada vegada més globalitzada i és més competitiva cal apostar per l’excel·lència i per a això Europa necessita més innovació, recerca i desenvolupament científic (R+D+i), i més transparència en tot el procés.A més considera que la Xina i altres economies emergents han entrat en competició amb Europa i això obliga a augmentar l’àmbit de la cooperació cap als països de la Mediterrània.

Per a la secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, del Ministeri d’Economia, Carmen Vela, es necessita un sistema potent de ciència i innovació perquè ens juguem el futur i ha remarcat que la ciència serà millor quan siguem més capaços de fer-ho en col·laboració. En referir a la Mediterrània ha recordat que aquest mar ha estat fort en la història comuna dels països que el comparteixen i en la cultura compartida, però ha de ser també fort en innovació, recerca i desenvolupament.

El conseller d’Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, present a l’acte, també ha insistit en la importància que té la recerca i com a exemple ha posat el canvi que s’ha produït en els últims 20 anys a Catalunya, després de l’aposta que es va fer en R+D, asseverant que el canvi és possible.

En l’acte s’ha posat de manifest que aquesta cooperació s’emmarca en les prioritats de l’Estratègia Europa 2020, que es concreten en un creixement intel·ligent i en el desenvolupament d’una economia basada en el coneixement i la innovació. També en aquesta estratègia s’advoca per promoure una economia que faci un ús més eficaç dels recursos, que sigui més verd i competitiva i en el foment d’una economia amb un alt nivell d’ocupació que tingui cohesió social i territorial.

Una resposta a “Ha començat la primera Conferència Euromediterrània de Recerca i Innovació”

  1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Ciència, Desenvolupament, Innovació, R+D, Recerca | No hi ha comentaris ‘ […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació