Enric I. Canela

Avui el món de la recerca, universitats i centres de recerca, hem rebut una notícia ben trista, els Pressupostos Generals de l’Estat (1, 2, 3, 4) indiquen que els recursos totals per a R+D cauran un 25,5% i que el pressupost de la Casa del Rei disminuirà un 2%, tot un detall. Si us voleu entretenir amb els pressupostos, aquí els trobareu.

Ningú no podia imaginar el gran patacada que s’ha donat la ciència espanyola. La R+D s’ha emportat una de les pitjors parts en el repartiment de les retallades pressupostàries en un país on als polítics se’ls omple la boca quan parlen d’un model econòmic basat en el coneixement i la R+D. Sort que Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació va ser aprovada el maig de 2011 pel 99% del Congrés dels Diputats i del Senat en el que va ser interpretat per les forces polítiques majoritàries com un pacte d’Estat per la Ciència. Diu el preàmbul de l’esmentada llei: “El model productiu espanyol s’ha esgotat, amb el que és necessari impulsar un canvi a través de l’aposta per la recerca i la innovació com a mitjans per aconseguir una economia basada en el coneixement que permeti garantir un creixement més equilibrat, diversificat i sostenible“. Bé, finalment el model adoptat de desenvolupament pel govern espanyol és el somali. Vist que a la zona euro no tenim gaire a fer, cal buscar altres països per convergir.

El 2011 la despesa total en R+D (inclou despesa civil i militar) va ser de 8.586 milions d’euros. Les pitjors previsions indicaven que descendiria la despesa al voltant del 9% i la xifra es quedaria en 7.843 milions d’euros, la qual cosa va desencadenar una onada de protestes i accions de part dels col·lectius científics, incloent-hi una carta oberta per la ciència (veure Carta oberta en defensa de la Ciència i la Recerca) en la qual es demanava una excepció per a la ciència.

La secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, va xifrar fa poques setmanes la retallada per al 2012 en 531 milions d’euros menys en subvencions i 211 milions d’euros menys en préstecs. Però aquests 742 milions d’euros de reducció anunciats per la màxima responsable de ciència al Govern s’han convertit en més de 2.000 milions en els pressupostos generals de l’Estat 2012 presentats avui.

Més encara, a Carmen Vela la mantenien enganyada. Carmen Vela va visitar Barcelona el passat dia 28 per tancar el cicle Dona i ciència del Vall d’Hebron Institut de Recerca i impartir una conferència sobre els principals eixos d’actuació del Govern espanyol respecte la ciència, així com la situació de la dona en el món de la recerca. Va explicar que durant el 2012 s’impulsarà una estratègia que passa per prioritzar l’excel·lència científica, donar suport i estimular els investigadors per a la captació de fons europeus, i realitzar polítiques de recursos humans que permetran obtenir llocs de treball i evitar que es produeixin fugues de cervells. Va dir que encara no tenia la xifra clara dels pressupostos del seu departament per al 2012 perquè els comptes generals es presentarien el dia 30 de març, bé ha estat avui. En aquest sentit, Vela va afirmar que seguirà treballant perquè l’impacte en els científics, empreses i en la ciència sigui el menor possible. Pobre deu estar en plena depressió.

Resulta que per al 2012 l’aportació econòmica no arribarà als 6.400 milions, un 25,5% menys que el 2011. I si es compara amb la partida dedicada a R+D en l’any 2009 (que va ser de 9.662 milions d’euros), la despesa per a aquest exercici es queda en gairebé un 35% menys que fa només tres anys.

La inversió pública en programes de recerca (transferències de capital) pateixen una caiguda d’un terç, un 34%, en la proposta pressupostària per al 2012 respecte als pressupostos de 2011. El sector ve patint retallades importants des de fa tres anys, però en cap exercici anterior ha estat tan pronunciat. Les transferències de capital a la partida Programes de Recerca és de 1.218 milions d’euros, enfront dels 1.845 milions d’euros de l’any passat: 627 milions de diferència. Catastròfic, aturada general.

La despesa en recerca civil cau un 25% l’any 2012, amb 5.633 milions d’euros (enfront de 7.576 milions d’euros en l’any 2011), dels quals 2.461,90 milions d’euros corresponen a operacions no financeres, és a dir, subvencions, i 3.171,33 milions a préstecs, repetint l’estratègia d’anys anteriors de recollir en els pressupostos un volum molt notable (superior al 50%) de préstecs al sector de R+D+i, dirigits a les empreses, encara que després l’execució pressupostària es quedi cada any molt allunyada del total previst. La despesa en recerca militar passa de 1.009 milions a 757, una caiguda del 24,9%. Les subvencions directes, que són la part més destacada de les partides de R+D, s’han reduït un 41% des de 2009, any en què es van invertir 4.175 milions d’euros d’euros.

Quant als organismes públics d’investigació (OPI), la caiguda de les transferències que rebran aquest any és del 3,5%. Cal no oblidar que els OPI, inclosos el CSIC, concretament el pressupost del CSIC cau un 2,8% fins als 668 milions d’euros, i el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat) , han patit una retallada acumulat d’entorn del 30% en els últims anys. En els organismes de recerca destaca la reducció del 17% per l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), el pressupost cau de 20,54 milions d’euros el 2011 a 17 milions en el projecte pressupostari de 2012.

No se m’oblidi, la partida per a beques i ajudes als estudiants del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport serà el 2012 de 1.265 milions d’euros, és a dir, 166,4 milions d’euros menys que el 2011.

2 respostes a “Espanya es vol assemblar a Somàlia”

  1. a 04 abr. 2012 a les 12:31 José María

    Ja posats, poden treure Espanya del CERN (un altre cop).

  2. a 04 abr. 2012 a les 7:11 Enric I. Canela

    José Maria,
    No t’estranyi. Ara afrem cursos de muntar khimes per anar al desert.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació