Enric I. Canela

Els rectors empipats amb el ministre Wert. La veritat és que em sembla que està verd. Proposar reformes està bé, però com deia jo l’altre dia: Reforma de la universitat: obligada però un diagnòstic esbiaixat. El ministre ha fer servir unes dades equivocades i ha demostrat una manca de respecte a les universitats, però el que és pitjor, ignorància per no gestionar bé la informació que té i agafar dades de quatre afeccionats.

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), presidida per la rectora de la Universitat de Màlaga (UMA) Adelaida de la Calle, ha recordat aquest dimarts al ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, que els resultats acadèmics en els ensenyaments universitaris espanyoles són proporcionalment molt superiors a l’esforç públic realitzat. Els rectors de les universitats espanyoles s’han mostrat preocupats per les afirmacions de Wert sobre el sistema universitari espanyol i han recalcat que les dades disponibles, contrastats per diferents organismes nacionals i internacionals no permeten compartir ni el diagnòstic ni moltes de les afirmacions realitzades per el titular d’Educació.

En un comunicat consensuat després de la reunió del Comitè Permanent, la CRUE ha admès que si bé hi ha un clar desajust entre recursos públics emprats i resultats obtinguts en docència, recerca i transferència del coneixement també és cert que els resultats són proporcionalment molt superiors a l’esforç públic realitzat.

En concret, han assenyalat que, per exemple, en docència, el 79 % dels estudiants que inicien els seus estudis finalitzen amb un títol universitari quan la mitjana a l’OCDE del 70%. A més, han recordat que, arran de la integració en l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), s’ha produït una clara millora del rendiment acadèmic tot i haver realitzat l’adaptació amb un esforç inversor clarament inferior al d’altres països.

La CRUE ha subratllat que, pel que fa a un altre indicatiu com és la producció científica espanyola, aquesta va experimentar un creixement del 80 % entre 1997 i 2008, fins a constituir el 3,4 % de la producció científica mundial, realitzant dues terceres parts d’aquest percentatge en les universitats.

Un esforç, han recalcat els rectors, que ha convertit Espanya en la novena potència científica i en la vuitena en publicacions per habitant, amb resultats similars a Japó. En aquest àmbit, han recordat, una universitat espanyola se situa entre l’1 % que agrupa les millors universitats del món, vuit universitats dins del 2 %, 24 en el 4 % i totes les públiques i tres de privades, en el 10 %.

Per això, i tenint en compte que Espanya inverteix en R+D+I el 1,39 % del seu PIB (la mitjana de l’OCDE és del 2,3 %), han qualificat de més que notable el resultat obtingut. Relacionant la producció científica per habitant amb el percentatge de despesa en R+D+I, resultem ser un dels quatre sistemes més eficient del món.

Quant al paràmetre de transferència, els rectors admeten que la contribució d’Espanya a les patents mundials és molt poca, un 0,8 %, si bé ha incidit que el percentatge de patents que a Espanya prové del sector universitari és el segon més alt del món.

Després d’analitzar aquestes dades, la CRUE ha recordat a més que els importants canvis a què s’ha vist abocat el Sistema Universitari Espanyol per adaptar a l’Espai Europeu i, en aquest sentit, ha subratllat que les universitats necessiten estabilitat normativa i una finançament d’acord amb les capacitats i necessitats del país.

Per això, els rectors espanyols veuen imprescindible un compromís conjunt entre administracions públiques i universitats. Les universitats estem i estarem sempre al servei de la societat, disposades a continuar treballant en l’adequació del sistema a les necessitats del nostre país, especialment ara mateix de crisi.

2 respostes a “Els rectors empipats amb Wert”

  1. […] Cultura i Esport, sobre el Sistema Universitari Espanyol, José Ignacio Wert (veure Els rectors empipats amb Wert). Avui hem tingut accés al comunicat emès per la Conferència de Rectors de les Universitats […]

  2. […] Cultura i Esport, sobre el Sistema Universitari Espanyol, José Ignacio Wert (veure Els rectors empipats amb Wert). Avui hem tingut accés al comunicat emès per la Conferència de Rectors de les Universitats […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació