Enric I. Canela

Joan Massagué: “El Govern espanyol té una ferotge indiferència cap a la ciència, és una indiferència proactiva i agressiva”.

Són les paraules pronunciades per Joan Massagué, director adjunt de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) i director del programa de Biologia del Càncer del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center Nova York, en una conferència al fòrum Barcelona Tribuna.

Diu que un país que es preocupa pel seu futur ha de protegir la ciència i la recerca, això no obstant, aquesta sensibilitat no existeix en el nou govern espanyol, pel que és important sortir fora i aparèixer en els mitjans de comunicació per dir que si ‘Spain is different’, Catalunya encara ho és més, perquè Catalunya, malgrat les dificultats, segueix fitxant talent.

No obstant això, l’expert mundial en càncer ha lamentat que la retallada del 25 per cent del Govern en investigació afecta Catalunya i dificultarà poder retenir els millors, perquè el talent va on hi ha oportunitats.

Segons ell, tal com ho està fent el Govern, l’únic que s’aconsegueix és escanyar promeses i foragitar talent. Ha rebutjat les actuals polítiques espanyoles de tenir un centre de recerca en cada parada de metro i ha apostat per invertir més en els instituts que han brillat, mantenir els fons als que puguin triomfar en els pròxims 5 anys i no donar continuïtat als que no donen ni s’espera que donin resultat. Diu: “Els centres de recerca cal tractar-los com una empresa normal, en la qual s’inverteix i es demanen comptes, i es continua invertint només en el que funciona”.

Massagué ha apostat per aplicar fusions de centres per acabar amb la gran quantitat de sigles que existeixen actualment a Espanya i que, segons ell, l’únic que aconsegueixen és diluir la marca del país com a referent internacional. Davant l’actual context de falta de fons públics, Massagué ha demanat més esforços als mecenes: “Si el 5 % dels que tenen fons els invertissin en ciència, només per la satisfacció de tenir el nom agregat a l’avanç del país, la evolució seria enorme”.

Ha advocat igualment per posar més èmfasi en la ciència durant l’educació primària, per tal de posar en valor el prestigi social dels científics, sobretot abans dels 10 anys, edat en què els individus comencen a definir el seu talent .

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació