Tweet [1]
Enric I. Canela
L’altre dia feia referència el baix coneixement de la ciència pels ciutadans de l’Estat espanyol (veure Els espanyols són poc científics i els polítics menys [2]) i ahir parlava del col·loqui #somrecerca [3] on es plantejava la necessitat d’explicar i divulgar la recerca.
Ara poso a la vostra disposició l’Estudi Internacional de «Cultura Científica» de la Fundació BBVA [4].
- Els espanyols se situen prop de la mitjana europea en el nivell d’interès declarat cap als temes científics, però per sota en el nivell en què se senten informats.
- Destaquen per ser qui amb menor freqüència segueixen la informació sobre temes de ciència tant en suports escrits com audiovisuals.
- Molt baix percentatge d’espanyols que coneix personalment a un científic. També és molt baix el percentatge que ha considerat dedicar-se a la carrera científica.
- Prenent en consideració diferents indicadors, els espanyols són, al costat dels italians i txecs, els europeus amb menor nivell de proximitat a la ciència.
- En el test de coneixement objectiu de diferents conceptes i tesis científiques, els espanyols són els ciutadans de les 11 societats considerades que obtenen la mitjana més baixa de respostes correctes.
- A Espanya, l’edat i l’educació diferencien molt significativament el coneixement i vincle amb la ciència: els adults joves i la població amb major nivell d’estudis tenen un nivell de proximitat i coneixement científic molt més alt que els adults grans i la població amb un nivell d’estudis.
- Els grups més joves escurcen distàncies respecte als seus homòlegs a la resta d’Europa i s’observa un procés de convergència en interès i coneixement de la ciència entre els mateixos. En canvi, la distància en el vincle amb la ciència i el coneixement científic entre els adults grans espanyols i la mitjana europea és molt important.
Mirar el detall del document encara és més il·lustratiu de la ignorància de la societat espanyola. També podeu llegir les notes de premsa (curta [5] i llarga [6]).