Enric I. Canela

El rector de la UB, Dídac Ramírez, està actiu en defensa de la universitat pública de qualitat i, respectuosament, discrepa de la política actual que retalla i empobreix la nostra universitat. Ha escrit força sobre el tema (al final teniu enllaços). Avui ha escrit un article parlant de com ha de ser la nostra universitat: «Virtuós binomi a la universitat», article del rector a El Periódico de Catalunya. Ahir ens va enviar una carta a tota la comunitat que us reprodueixo més avall.

Hi ha qui discreparà de la seva forma d’actuar, ja qui el lloarà, normal en una comunitat tan plural. Tanmateix ningú no podrà negar que, amb exquisida educació, diu el que creu i és fidel al seu compromís ètic i social. Fa més de vint anys que ens coneixem, sempre l’he vist aliat amb l’ètica i preocupat per la responsabilitat social. És conseqüent. Sé que tothom no estarà d’acord amb mi, pensaran que el rector ha de sortir amb una pancarta davant d’una manifestació. Crec que en aquest moment no, prefereixo i agraeixo les seves paraules públiques que també tenen repercussió social (veure 1)

Benvolgut / Benvolguda,

El passat dimarts 15 de maig el president Artur Mas va anunciar i detallar un nou ajustament a Catalunya, que s’acumula als aplicats des del 2009, amb mesures urgents , reformes i disposicions legals que impliquen reduccions dels nostres salaris, pèrdues pel que fa a drets i condicions laborals i augments dels preus i dels requisits de la nostra oferta docent i de servei s públics fonamentals de l’estat del benestar.

Vivim temps difícils. Una bona part de la població ho està passant força malament. Vivim, alhora, incompliments històrics en relació amb el nostre finançament que s’afegeixen als ajustos imposats per les administracions públiques. I això fa que a la nostra Universitat també hi hagi moltes persones que pateixen, que viuen aquesta situació com una amenaça al seu futur, a l’estabilitat de les seves condicions de treball i de projecte de vida. Persones que han vist com s’ha posat a prova la vocació pública i que han vist reduir el finançament mínim necessari per a un funcionament de qualitat, i tot i així, amb rigor i austeritat, amb bona gestió, amb el seu esforç quotidià, obstinadament, no han deixat de contribuir a superar aquesta conjuntura i que la UB sigui considerada un exemple de responsabilitat davant del país, tal com ha estat reconegut en diferents instàncies.

Des d’aquest reconeixement, vull manifestar-vos el meu suport i llançar-vos un bri d’esperança que ens rescati del pou del pessimisme. Com a rector i màxim responsable de l a UB, des de la més alta valoració i estima per les persones que formem aquesta Universitat, us dirigeixo aquest escrit per reafirmar-me en la voluntat de prioritzar les persones i fer front d’una manera gradual, assumible i dialogada, a totes les dificultats i restriccions pressupostàries, sempre defensant la qualitat del nostre servei públic i el compliment de les missions que la societat ens té encomana des.

El Govern i la societat coneixen (veure enllaços a la pàgina adjunta) la meva divergència amb la priorització política actual que trasllueix l’austeritat demanada, la meva referència altres models continentals i la meva ferma oposició a traspassar les línies vermelles de les retallades que afecten la qualitat dels nostres serveis. No puc prometre allò que no està a les meves m ans de concedir, però, des de la lleialtat institucional i la solidaritat amb la conjuntura que demana e l Govern, reitero el meu compromís i el de l’equip rectoral a seguir defensant la nostra qualitat i a aplicar les lleis interpretant-les sempre de la manera que més beneficiï el futur sostenible de la UB, basat en el nostre valor més preuat, que són les persones de tots els estaments de la nostra universitat.

Tinc el convenciment que el paper de la nostra institució és estratègic i important per contribuir a la sortida de la crisi. Malgrat les restriccions pressupostàries i les retallades de recursos, actuarem des de la gestió per tal de continuar sent eficaços, buscarem fórmules i alternatives per no haver de renunciar a la nostra millora i al benefici social que se’n deriva. Tota la comunitat universitària hi haurà de posar el seu gra de sorra. Són tots els anys d’història de la nostra Universitat i el nostre lideratge avui, la suma de tots i cadascun de vosaltres, el que dibuixa la força del que som i el que, malgrat totes les dificultats, ens permet mirar el present i el futur amb coratge i esperança.

Ben cordialment,

Barcelona, 21 de maig de 2012

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació