Enric I. Canela

Marc Arza escriu Universitat, preu i valor. Defensa l’augment de preu de les matrícules i conclou: Les universitats catalanes han d’aspirar a estar entre les millors d’Europa i tenen força recorregut a fer però fins avui qualsevol canvi de fons que no passi per abocar-hi més diners públics topa sempre amb el recel de la comunitat universitària. Com si s’estimessin més una universitat mediocre i estatalista que un model d’excel·lència que no encaixi en el seu estret esquema ideològic. Com si qualsevol aposta imaginativa i trencadora, les que calen ara mateix, fos una ofensa als seus dogmes intocables.

Tot molt bé però comet un error perquè potser ignora els fets. L’augment de preu de les matrícules no implica un augment de diners per a la universitat, significa una estalvi per a la Generalitat. Significa que pagaran els estudiants el que deixarà de pagar l’administració. L’augment que va proposar el govern espanyol no és per millorar la universitat és per reduir el dèficit de l’administració. Les universitats estaríem encantades si ens augmentessin els ingressos. Podríem fins i tot discutir l’augment d eles matricules, però la condició és l’augment de les beques. No pot ser tenir de les matrícules més elevades d’Europa, darrere d’Anglaterra i els Països Baixos sense ajuts adequats per als que tenen menys recursos. Fins i tot els liberals tenen beques justes.

Marc Arza és un bon escriptor i una persona intel·ligent, però quan un escriu del que no sap pot caure en l’error, és el cas.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació