Enric I. Canela

L’altre dia un grup d’estudiants es van tancar al rectorat de la UdG impedint el normal desenvolupament de l’activitat universitària. Demanaven la congelació de les matrícules, l’aturada dels acomiadaments i la privatització, la insubmissió a les retallades i que la rectora es posicionés públicament a favor de la absolució dels encausats o que dimitís. Posteriorment, un referèndum per decidir la continuïtat de la rectora. Finalment la rectora va decidir donar ordre de desallotjament al Mosso d’Esquadra. Els rectors de les universitats catalanes li donen suport i han fet aquest comunicat:

Els rectors i les rectores i els presidents i presidentes de consell social de les universitats que conformen l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), en relació amb els fets ocorreguts els darrers dies a la seu del Rectorat de la Universitat de Girona (UdG) protagonitzats per un col·lectiu d’estudiants, manifestem:

 • Que, més enllà de la legitimitat de qualsevol expressió democràtica de desacord amb decisions de govern, entenem i compartim el malestar i la inquietud de la comunitat universitària amb la crítica situació actual, que ens ha dut a reclamar al Govern de la Generalitat uns recursos públics suficients i estables per desenvolupar les nostres funcions, i al Govern de l’Estat, diàleg i respecte a l’autonomia universitària en l’establiment urgent de reformes dels règims d’accés, de dedicació i econòmic de les universitats.
 • Que les accions violentes i coercitives deslegitimen les reivindicacions individuals i col·lectives que tots els estaments de la universitat hem de vehicular a través dels canals democràtics per tal que la societat comprengui i comparteixi les nostres demandes.
 • Que malgrat la gravetat de la situació, l’activitat universitària s’està desenvolupant amb normalitat gràcies a l’esforç i al sentit de responsabilitat institucional de la comunitat universitària.

Per tots aquests motius demanem que es canalitzi la defensa de la universitat pública a través dels òrgans escollits democràticament per tota la comunitat universitària i donem suport, per tant, a les decisions preses per la rectora i l’equip de govern de la Universitat de Girona per recuperar la normalitat acadèmica i institucional.

Com a conseqüència d’aquests problemes, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha canviat la ubicació de la reunió del Consell de Govern d’aquest mes per evitar que els estudiants la boicotegin. La rectora ha decidit fer la trobada a la seu de la Generalitat, on hi ha seguretat que controla els accessos i, d’aquesta manera, garantir que la reunió es pugui fer sense inconvenients. En el darrer any, estudiants, professors i treballadors han obligat a interrompre en dues ocasions el Consell de Govern per evitar que s’aprovessin retallades. Demà s’ha de votar la creació del consell assessor i el nou pla docent.

2 respostes a “En defensa de la rectora de la UdG”

 1. a 31 maig 2012 a les 10:36 Xavier Villalba

  Enric,
  Els estudiants (?) de la UdG haurien de pagar royalties als de Lletres de la UAB, que van ser els qui van patentar el sistema: ocupació i exigir el rector (o rectora) que assumeixi totes les seves propostes. Aquí, a l’any 2008 va exigir que el rector baixés a llegir el comunicat que havien preparat.
  Bé, amb aquest panorama, no sé si haurem de felicitar el nou rector (no pas rectora) de la UAB o expressar-li el nostre condol. Encara que si és el Pere Solà, aquestes coses el deuen fer rejovenir d’allò més…

 2. a 31 maig 2012 a les 7:21 Enric I. Canela

  Xavier,
  Certament estem assistint a un món de despropòsits, no només dels estudiants.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació