Enric I. Canela

Una magnífica notícia (i 2) és que els estudiants universitaris podran pagar la matrícula en 10 terminis mensuals i amb l’aval de la Generalitat. Amb aquesta mesura, el govern vol compensar la pujada de taxes universitàries prevista per al curs que ve.

El pagament fraccionat que ara pràcticament no fa servir ningú podria arribar el curs vinent a 30.000 estudiants, segons els càlculs de la secretaria d’Universitats i Recerca, després que la Generalitat ha decidit avalar-ho gràcies a un acord entre l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència d’Ajudes Universitàries i Investigació (Agaur). En comissió parlamentària, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha explicat que el pagament fraccionat és una opció que ja existeix però no es demana perquè es reclamava un aval per part de l’entorn familiar, que ara assumirà el govern.

Tot i que encara s’ha d’acabar de concretar, el secretari d’Universitats i Recerca ha assegurat que el tipus d’interès és molt baix en tractar-se de pagaments mensuals.

Així doncs, entre l’aval de 30.000 estudiants i els 25.000 alumnes amb beca, la meitat dels 120.000 estudiants universitaris catalans hauran rebut algun tipus d’ajuda, segons Castellà. En aquest sentit, Castellà ha recordat el compromís de l’executiu de destinar el 25% de l’augment dels ingressos per la pujada de taxes al fons de beques. El secretari d’Universitats calcula que aquesta xifra arribarà als 30 milions d’euros.

Castellà ha lamentat que l’Estat espanyol no es faci càrrec de la diferència de preus de les matrícules en els alumnes ja becats, i que tampoc no li hagi transferit la competència de beques. Per això, d’aquests 30 milions d’euros, uns 23 milions es destinaran a assumir aquesta diferència que no paga l’Estat i només set aniran al fons català de beques.

Per una altra banda, Castellà ha explicat que el 75% de l’augment de les taxes servirà per obrir una nova convocatòria que oferirà 60.000 hores de docència més en el total de les universitats. Això significarà l’oferta de 1.000 paquets de 60 hores entre totes tots els centres d’ensenyament superior, de manera que els docents que ja imparteixen podran demanar un d’aquests paquets i augmentar el seu número d’hores i també es podran presentar a la convocatòria docents que encara no exerceixin.

Per una altra banda, Castellà ha explicat que el 75% de l’augment de les matrícules servirà per obrir una nova convocatòria que oferirà 60.000 hores de docència més en el total de les universitats. Això significarà l’oferta de 1.000 paquets de 60 hores entre totes tots els centres d’ensenyament superior, de manera que els docents que ja imparteixen podran demanar un d’aquests paquets i augmentar el seu nombre d’hores i també es podran presentar a la convocatòria docents que encara no exerceixin.

Ho ha explicat Castellà, el problema són els avals, aquí i fora. L’assumpció per part del Govern és un risc menor, però ho és. Felicitats.

Agradarà o no, però hi ha política i això, en els temps que corren es nota.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació