Enric I. Canela

Avui he tingut un dia estrany i poc temps, però no volia deixar d’escriure una notícia de la que em sento una mica protagonista. Una part del meu temps l’he destinat a una reunió aquest matí en la que hem anat a presentar al rector un informe que hem elaborat sobre la governança universitària.

El rector, farà una mica més d’un any, va crear una comissió per fer un informe i, treballant sense cap mena d’interferència, l’hem fet i lliurat al rector. És el nostre informe, no és el de la UB, és un document que dóna idees de com, els membres de la comissió, creiem que hauria de modificar-se el model universitari per fer-lo més eficaç.

Jo estic content, m’agrada el resultat. Estic del tot segur que a una part de la comunitat universitària no li agradarà i a una altra sí, espero que aquesta sigui la majoria. No crec que sigui un document màgic, que ho resoldrà tot, però estic ben convençut, com ho estan els meus companys de comissió, que d’aplicar-se les coses millorarien força. Hi ha coses que només depenen de nosaltres, altres que depenen del Govern i altres de la norma espanyola. Si nosaltres fem la nostra feina, segur que la resta vindrà.

La UB ha fet una nota que us deixo enllaçada. També podeu agafar el document. Tot plegat unes 60 pàgines, encara que si es llegeixen les recomanacions un es pot fer una idea de per on van els trets.

Des d’aquí agrair al rector. Dídac Ramírez, la seva confiança.

4 respostes a “Una proposta sobre la governança universitària”

 1. a 05 juny 2012 a les 1:05 Eloi Pareja

  vosaltres potser direu que aquest model fa més eficient la governança de la universitat, quan en el fons el que fa és jerarquitzar-la!!!

  i la presència d’agents externs o agents de la societat, com ja s’ha vist amb el Joaquim Coello i l’actual Salvador Alemany, a la pràctica significa la presència de grans empresaris governant les universitats!!!

  Per què mai no parleu en plata!!! i sempre aneu amb eufemismes????
  Teniu por de dir les coses pel seu nom???

 2. a 05 juny 2012 a les 6:30 Enric I. Canela

  Eloi,
  No t’ho prenguis malament perquè no vol ser ofensiu. Això que les grans empreses governen la universitat és una bestiesa. No és un eufemisme. A la universitat, qui mana és el rector.

 3. a 05 juny 2012 a les 9:49 Eloi Pareja

  hola de nou,
  no és que m’ho prengui malament, simplement faig la comparació entre el que hi ha ara i el que proposa aquest document.

  Tal i com diu a les pàgines 53 i 54, el Consell Rector (amb presència d’agents externs) serà qui tindrà pràcticament tot el poder a la universitat. A més, a la pàgina 32 es posen exemples d’altres llocs on aquest consell té una majoritària presència d’agents externs… És cert que el rector/a presidirà aquest òrgan però, es miri com es miri, els agents extern guanyen poder de desició en detriment del rector/a. Actualment ja passa amb el Consell Social però crec que això que es proposa encara ho accentuarà més.
  Després tenim el Consell Executiu que bàsicament executa el que diu el Consell Rector, mentre que el Claustre passa a ser únicament consultiu.

  A més, també és força significativa la disminució de membres que pateixen els diversos òrgans:
  – Consell Rector i Consell Executiu només tindran entre 15 i 20 membres. Fins ara el Consell de Govern en té uns 50.
  – El Claustre, que actualment té uns 300 membres passaria a tenir-ne només 100 i amb una majoria de professorat permanent.

  Bueno, tampoc m’he dedicat a analitzar fil per randa aquest document (per falta de temps) però veient aquestes dades no veig una voluntat de tendir cap a una universitat més democràtica i participativa.

  pd: malgrat aquesta crítica, agraeixo que facis difusió d’aquest document. Segurament sense aquest blog no tindria coneixement de la seva existència.
  salut!

 4. a 05 juny 2012 a les 11:20 Enric I. Canela

  Hola Eloi,
  Mai no em prenc malament un comentari. Ja dic que el document tindrà gent en contra. Cert el que diu, però en cap cas diu que siguin majoria els externs. A tots els països on la universitat funciona bé els externs hi són.
  Actualment el consell social té una estructura inadequada ja que funciona per quotes. Això no ho volem, volem que sigui gent triada per la seva vàlua i no per la seva militància.
  Quan a la mida, un òrgan gran no fa absolutament res, no governa. Amb quatre converses el pots fer inoperant. Els òrgans han de ser petits. Grans només aconsegueixes reunions interminables. El claustre és l’exemple més clar d’òrgan inútil.
  Jo crec que cal que hauríeu de fer una anàlisi comparada del govern de les universitats allà on funcionen millor (i hi ha poques queixes) i veuríeu que fan servir fórmules ben allunyades de la nostra. No defenso de cap manera el model privat d’EUA.
  Més democràtica? L’única democràcia rau en el parlament. La universitat ha de ser autònoma no autogestionada. Són conceptes ben diferents. No és democràtica la universitat sueca? Els estudiants tenen més veu efectiva que aquí. El problema dels estudiants és que no tenen organització (no per culpa d’ells, esclar). Quan els estudiants estan organitzats i aporten hi participen i influeixen.
  El tema no és senzill. Per què no voten els estudiants i queden en mans de quatre que finalment no defensen els seus interessos? Jo sóc els que m’ho crec, però la meva experiència, en govern universitària, molt llarga ja, em demostra que raríssimes vegades he vist actuar els estudiants organitzats i amb objectius. Em perdo en els temps de la FNEC i el BEI. Si que he trobat estudiants amb ganes però no organitzacions.
  Ara estic molt content en veure que els doctorands tenen una organització que funciona, D-Recerca. Hi confio. Faran aportacions bones.
  I del PAS? No he vist pràcticament intervenir al PAS en un consell de govern per altra cosa que per defensar els seus interessos. Confonen consells de govern i claustre amb una mesa sindical. No ho dic jo, una part important dels membres del professorat pensa que quan intervenen en aquesta línia hauríem d’aixecar-nos i marxar.
  I gràcies a tu per intervenir perquè el debat sempre ajuda a conèixer i canviar. Tot és subjectiu.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació