Enric I. Canela

Avui he tingut notícia de la publicació del 3a edició del Rankings I-UGR de las Universidades Españolas según Campos y Disciplinas Científicas al que ja m’havia referit al setembre amb motiu de la publicació de l 2a edició (veure Els rànquings ISI espanyols). Com aleshores, es pot veure que la UB és líder en moltes més camps i disciplines que cap altra universitat de l’Estat. Tot i així, voldria destacar alguns aspectes als que cal prestar especial atenció. A sota he posat els camps i disciplines amb dos nombres entre parèntesis. Aquests dos nombres corresponen al número d’ordre en el període 2002-2011 i en el període 2007-2011, respectivament. En verd destaco aquells camps o disciplines en els que la segona xifra és menor que la primera, mentre que en vermell destaco els que la primera és menor que la segona.

Si el color és vermell vol dir que anys endarrere la recerca era comparativament millor, mentre que en verd indica que el quinquenni és millor que el decenni.

Mirar cadascun dels camps o disciplines permet reflexionar. En tot cas, felicitem-nos. I també a les altres universitats catalanes que ocupen posicions destacades, com és el cas de la UAB.

En camps del coneixement: Ciències Biològiques (1 – 1); Ciències de la Terra i Mediambientals (1 – 1); Física (1 – 1); Medicina i Farmàcia (1. – 1); Altres Ciències Socials (1 – 1); Psicologia i Educació (1 – 1) Química i Enginyeria Química (1 – 1); Ciències Agràries (1 – 3); Enginyeries (2 – 2); Matemàtiques (2 – 6); Tecnologies de la Informació i la Comunicació (3 – 9); i Economia, Empresa i Negocis (5 – 5).

En disciplines: Biologia Vegetal i Animal (1 – 1); Ciència Política (1 – 1); Ciències dels Materials (1 – 1); Ecologia i Ciències Mediambientals (1 – 1); Farmàcia i Toxicologia (1 – 1); Geociències (1 – 1); Medicina (1 – 1); Microbiologia i Virologia (1 – 1); Multidisciplinar (1 – 1); Neurociències (1 – 1); Psicologia (1 – 1); Química (1 – 1); Bioquímica, Biologia Cel·lular i Molecular (2 – 1); Estadística (1 – 18); Agricultura (2 – 2); Genètica i Biologia Evolutiva (2 – 2); Geografia i Urbanisme (2 – 2); Salut pública (2 – 3); Sociologia (2 – 3); Informàtica (2 – 6); Economia (4 – 3); Enginyeria Civil (3 – 5); Enginyeria Química (4 – 5); Activitat física i Esport (4 – 8); Odontologia (7 – 5); Ciència i Tecnologia dels Aliments (5 – 7); Comunicació (7 – 6); Educació (6 – 8); Automàtica i Robòtica (6 – 9); Veterinària i Ramaderia (9 – 7); Rehabilitació i Fisioteràpia (7 – 9); Documentació (13 – 8); Enginyeria Industrial (28 – 17); Empresa (20 – 22) i Enginyeria Elèctrica i Electrònica (26 – 21).

La UB fa una anàlisi del rànquing.

6 respostes a “3a edició dels Rànquings I-UGR de las Universitats Espanyoles”

 1. a 12 juny 2012 a les 7:08 Miquel Duran

  Enric,

  Cal ser aquí una mica franc: aquest és un rànking que no mesura qualitat, perquè hi ha dos indicadors: un de qualitat (certament) i un de quantitat. Què vol dir doncs estar més amunt o més avall? Doncs (al 50%) que s’és més o menys gran. La UB, lògicament, ho té molt bé per ser a dalt!

  Ep! Que la UB seria igualment als primers llocs, com mostra l’informe CYD 2011.

  Però un rànking en què el 50% és “quantitat”, mesura el que mesura… Compte, sisplau.

  Miquel

 2. a 12 juny 2012 a les 7:29 Enric I. Canela

  Miquel,
  Efectivament, tens raó. Les més petites estan darrere perquè no està adequadament ponderat. És bàsicament un rànquing de volum. Allà on tenim poca gent estem pitjor. No sempre és així però en general sí. Dit això la Complutense està molt per darrere. La UB em sembla que per mida deu ser la 4 o la 5. No és monstre relatiu que era quan jo començava.

 3. a 12 juny 2012 a les 8:15 Miquel Duran

  Enric,

  en Miquel Solà i jo mateix ja vam criticar la metodologia d’aquest rànking, en la 2a edició, el setembre passat. Llavors ja hi vas estar d’acord 🙂 Veig que no han pas canviat…
  http://www.enriccanela.cat/index.php/2011/09/16/els-ranquings-isi-espanyols/#comments

 4. a 12 juny 2012 a les 8:18 Miquel Duran

  Per cert, Enric… aquest rànking ha canviat de nom, ara es diu “Rankings I-UGR de Universidades Españolas según Campos y Disciplinas Científicas”. Ja no es diu “Rankings ISI”.

 5. a 12 juny 2012 a les 8:42 Enric I. Canela

  Miquel,
  No he canviat. Ja et deia que tens raó. De totes formes, no l’he lloat, l’anàlisi que faig, a banda de la satisfacció de veure la UB davant, és comentar els resultats en clau UB. Que la UB estigui davant entre les grans si és comparable, no fer-ho amb altres.
  Arreglo això del nom. He fet una còpia i no m’he adonat. Moltes gràcies.

 6. a 13 juny 2012 a les 5:39 Edunomia

  El rànking d’universitats I-UGR: a cavall entre el de Shanghai i el del THES…

  Ha sortit publicada la tercera edició del Rankings I-UGR de Universidades Españolas según Campos y Disciplinas Científicas (http://www.rankinguniversidades.es, n’hi ha un resum en PDF), anteriorment anomenats Rankings ISI de Universidades Español…

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació