- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Qui paga la retallada en universitats?

Enric I. Canela

Ara llegia que el secretari d’Universitats i Recerca [2] ha donat dades exactes del que contribueix la DGU al pressupost de les universitats excloent projectes i els estudiants. Diuen les dades que els estudiants contribueixen amb 13,9% del cost total d’una titulació. Segons el diari aquestes dades que contrasten amb els de l’estudi de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU), publicat de dimecres passat, que xifra en un 19,88% l’aportació dels estudiants. M’hagués agradat sentir les paraules exactes del secretari, perquè a vegades no es traslladen exactament.

Efectivament, contrasten perquè són maneres diferents de calcular les coses. El que diu el diari que ha dit el secretari es refereix al cost total de la universitat i la OSU, com jo es refereix al cost de les titulacions.

Jo no discutiré la necessitat de la Generalitat de reduir la seva aportació a les universitats perquè no té diners, de la mateixa manera que, encara que m’empipi, no m’he queixat massa perquè m’hagin rebaixat el sou mentre a altres llocs de l’estat no els ho han retallat. L’estat mana reduir i a les universitats ens ha tocat retallar 60 milions d’euros. Algú els ha de pagar, nosaltres amb part del sou i els estudiants amb les matrícules, és el que han decidit un i altre govern, fonamentalment el que està a Madrid. Tenen la clau de la caixa i aquí no hi ha marge de maniobra. Algú té una fórmula millor? Tanquem més llars d’infants? Més quiròfans? Tanquem les universitats del tot? Ara estem atrapats. A mig termini té solució: espero que haguem declarat la independència i ja no tindrem aquests maldecaps. Algú es pensa que estem contents?

Ara, des d’un punt de vista de comptabilitat de costos les coses són com són.