Enric I. Canela

Avui ho comenta La Vanguardia, i serà així, els preus de les matrícules s’apujaran fins a un 25% dels cost, ells diuen de les titulacions, això no és cert. El que serà, globalment, és un increment que representaria el 25% del cost global aplicat subjectivament a cada grup d’estudis. La novetat, positiva, és que l’increment serà funció de la renda.

En síntesi, l’esborrany del decret diu que els estudiants becats pel Ministeri d’Educació quedaran, com fins ara, exempts de la matrícula. Els beneficiaris d’una beca d’equitat-les ajudes pròpies de la Generalitat-pagaran un 7,5% del cost real dels estudis (entre 450 i 750 euros en funció de la carrera, segons els càlculs del Govern) i a partir d’aquí es s’estableixen sis trams de renda. El preu de la matrícula anirà pujant segons aquests trams. Les rendes més altes pagaran el 25% dels estudis. Com deia, no dels estudis, sinó de l’aplicació subjectiva que es fa a cada grup de titulacions, com s’ha fet sempre.

La idea és que com s’estima que ara paguen un 15%, s’apujarà per tal que sigui aquest 25%. Si un universitari queda inclòs en el tram més alt de renda abonarà 1.500 euros pels graus més barats a la primera matrícula (els d’humanitats i ciències socials, que ara estan en 900 euros per curs complet), 2.100 euros per les enginyeries (1.300 euros ara ) i 2.300 euros pels graus de ciències de la salut (1.400 euros aquest curs). Així mateix, els màsters que donen accés a professions regulades (com el d’advocacia o el de professor de secundària) s’incrementaran des dels 1.990 euros d’aquest curs fins als 2.500 o 3.000 euros.

Queda paer saber com quedaran els trams de renda.

El drama és que els estudiants catalans seran els que més pagaran de l’Estat, el diferencial augmentarà, sense que les beques siguin millors. Finalment, com sempre, els catalans pagarem més per serveis similars.

6 respostes a “Els nous preus de les matrícules universitàries”

 1. a 26 juny 2012 a les 10:37 Jordi Plana Nieto

  Lamentable, a l’estat espanyol hi ha ciutadans que ho són de primera i d’altres de segona com els catalans, a uns els hi toca viure a costa dels altres i als segons pagar doble. Pagar més per les matrícules universitàries, pagar 1 euro per recepta i copagament, pagar per les autopistes, pagar el cèntim sanitari que no és un són 3,8 per litre de gasolina, pagar el rebut més alt de l’aigua de tot Espanya, tenir els tipus impositius més alts de l’IRPF d’Europa… i mentre passa el temps el Govern d’Artur Mas demana més retallades i segueix instal·lat en el dia de la “marmota”. Cal determinació i prendre decisions unilaterals per part del Govern de Catalunya, els ciutadans estem farts de tants eufemismes i de qui dia passa any empeny.

  Jordi Plana Nieto

 2. […] pagarem més per serveis similars.Classificat com a Articles Enric I. Canela, Universitat | No hi ha comentaris ‘Deixi una contestació Font de l’articleEnric Canela a la xarxadiv#maxbutton-2-container […]

 3. a 27 juny 2012 a les 6:51 Enric I. Canela

  Jordi,
  No cal ni dir que hi estic totalment d’acord. Atesa la riquesa del país podríem tenir un sistema molt més just, però hi estem pitjor. Caldrien accions contundents, ja n’hi ha prou. A nosaltres ens descompten uns diners que no es descompten ls professors espanyols i a sobre haurem de tenir vagues i protestes dels estudiants a les nostres facultats quan nosaltres no hi podem fer res més que patir l’espoli.

 4. […] poques dades més al que comentava ahir a Els nous preus de les matrícules universitàries. Divendres es presentarà el decret definitiu, que podria patir algunes modificacions respecte a […]

 5. a 28 jul. 2012 a les 9:04 Jordi Plana Nieto

  Hola Enric,

  El dia 18 de Juliol vaig pagar la matrícula de la meva filla petita, de 1r de Dret a la UAB, 600 euros més en comparació al curs passat, més del 50% d’augment, per altra banda cal dir que els sous dels que ens dediquem a la docència han baixat més d’un 20%. Aquesta situació afavoreix la qualitat de l’ensenyament, un dels valors afegits de Catalunya fins ara?

 6. a 28 jul. 2012 a les 1:05 Enric I. Canela

  Hola Jordi,
  Efectivament no, no afavoreix l’ensenyament, ni la competitivitat, ni l’equitat, ni res de res. Els preus només poden augmentar si el sistema de beques i préstecs funciona bé. Aquesta mtrícula que has pagat és la més cara d’Europa després del Regne Unit. Ells tenen un sistema de beques bastant millor.
  El problema és que el Govern està atrapat i no pot pagar a les universitats. La solució és que paguin les famílies.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació