Enric I. Canela

Uns poques dades més al que comentava ahir a Els nous preus de les matrícules universitàries. Divendres es presentarà el decret definitiu, que podria patir algunes modificacions respecte a l’esborrany. Divendres hi ha la reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya.

L’esborrany de decret de preus amb què treballa el Govern preveu que un 40% d’estudiants quedin inclosos en el nivell 6 de renda, i per tant les taxes augmentaran un 66% per a ells, fins que aportin una quarta part del cost total dels seus estudis (no dels estudis, sinó del cost del sistema universitari aplicat amb fórmules històriques als diferents ensenyaments).

A partir de setembre el 40% d’universitaris abonarà entre 1.500 euros i 2.300 euros per curs complet, el màxim legal, en funció de la carrera que estudiï. Universitats considera renda alta a una família de quatre membres que ingressi 52.000 euros anuals. Els límits d’ingressos varien en funció dels membres de la unitat familiar. Per exemple, també es considera renda alta a una família de tres membres que compte amb més de 44.000 euros a l’any, indiquen fonts de les universitats.

Un altre 20% d’estudiants quedarà inclòs en el nivell 5 de renda i aportarà el 22,5% del cost real dels seus estudis, així que el preu de la matrícula s’incrementarà al voltant d’un 55% per a ells respecte a aquest curs. Segons el Govern, l’estudiant aporta en aquests moments un 15% del cost total de la cursa. Aquesta xifra ha servit perquè la Secretaria fixi la pujada de les taxes universitàries, tot i que les universitats encara no compten amb un sistema de comptabilitat de costos que permeti saber amb exactitud quant val cada un dels serveis de la universitat.

Universitats també preveu que un altre 20% d’estudiants quedi exempt del pagament de la matrícula. Serien els becats pel Ministeri d’educació. La resta d’estudiants (un altre 20%) es distribuiria entre el nivell 1 de renda (que abonarà el 7,5% del cost real dels estudis), el nivell 2 (15%), el nivell 3 (17,5%) i el nivell 4 (19,5%). Perquè aquest nou sistema de cobrament es pugui aplicar, l’estudiant haurà d’autoritzar el Govern que comprovi els ingressos familiars – es farà en el moment de formalitzar la matrícula-.

Encara ha de concretar les xifres amb Hisenda i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca.

Les universitats estan amoïnades perquè si les matrícules no es cobren quan toca, els problemes de tresoreria poden ser molt grans i no es podrien pagar les nòmines ja que segons diuen, la Generalitat no està transferint els diners a temps. Les coses no estan com per endarrerir pagaments.

Una resposta a “A punt de saber definitivament que pagaran els estudiants universitaris”

  1. […] Ja sabem com queden les coses. Cap sorpresa al que ja havien avançats els mitjans (veure A punt de saber definitivament que pagaran els estudiants universitaris), per tant no ho […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació