Enric I. Canela

Com que sóc gat vell, puc explicar històries. Aquesta té a veure amb l’absurd model de preus públics que s’apliquen als ensenyaments universitaris. Defenso que no té cap sentit fer pagar diferent als estudiants universitaris segons l’estudi que fan.

La història dels preus diferents i la incoherència d’aquests tenen una raó de ser. Els ensenyaments sempre han esta distribuïts per grups, amb preus diferents que, en teoria, depenien del seu grau d’experimentalitat, entès com a despesa extra pel fet de tenir grups petits ocasionats pels laboratoris. Antigament, amb preus relativament barats, les facultats i escoles universitàries volien tenir els seus estudis en els grups experimentals perquè això els podia representar majors ingressos en els pressupostos de les universitats. A les universitats això els anava bé perquè quan més ensenyaments tinguessin en el grup car, més ingressos. Això va portar a llistes incoherents i a vegades poc relacionades amb el cost. Aquesta és la història en la que jo vaig participar.

Avui mirava l’esborrany de decret i com estan agrupats els ensenyaments (imagino que el que comentaré no variarà). Feia molt que no mirava això. Sorprès, he vist que entre els “Estudis amb coeficient d’estructura docent B” estan la Bioquímica i la Biotecnologia, mentre que les Ciències Biomèdiques estan entre els “Estudis amb coeficient d’estructura docent C”. Cito aquests casos perquè jo conec molt bé llur pla d’estudis. Vaig participar, de forma destacada, en l’elaboració del de Bioquímica i del de Biotecnologia, i també, encara que menys implicat, en el de Ciències Biomèdiques. A més, com a director de departament de Bioquímica i Biologia Molecular que era aleshores, sé que és fa en cadascú d’ells. Tots tres es fan a la mateixa facultat, la de Biologia, i en els mateixos laboratoris.

Haig de dir que les despeses que ocasionen les Ciències Biomèdiques són similars a les de Biotecnologia i inferiors a les que ocasiona Bioquímica. La diferència és que la Bioquímica té més hores de laboratori, però segurament menys que Química que està també en el grup B.

Per què estan les Ciències Biomèdiques en aquest grup? Molt senzill, perquè el títol porta la paraula “biomèdiques”.

Torno a insistir. Això és profundament injust. Seria lògic, acceptant aquest import global de pagament dels estudiants, que tots paguessin uns 32 euros per crèdit (un preu que podria ser la mitjana ponderada de tots). Els preus són prou elevats com per evitar fer injustícies.

Una resposta a “Una distribució dels grups de preus dels ensenyaments universitaris equivocada”

  1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Universitat | No hi ha comentaris ‘ […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació