Enric I. Canela

Llegia al diari El Punt AVUI que la ponència que estudia la reforma de la governança proposa que els futurs rectors de les universitats públiques catalanes han de ser persones rellevants de la societat, escollides per les seves trajectòries personals i professionals i per concurs obert entre acadèmics nacionals o estrangers.

Aquesta ponència està formada per deu personalitats de prestigi i deriva de la comissió de la governança, formada per una cinquantena de representants del sistema universitari públic català, dels partits polítics i de la societat catalana.

L’últim document elaborat per la citada ponència, d’aquest mateix mes de juliol, considera que la dualitat actual existent en el sistema de govern de les universitats públiques –consell de govern i consell social– genera duplicitats. Per això, aposta per diferenciar els òrgans de govern segons la naturalesa de la seva funció: de govern, executiu i de consulta.

El diari ABC explica alguna cosa més.

Jo he llegit el document sencer i potser la cosa més cridanera és la proposta de com s’ha de escollir el rector de la universitat, però al meu parer no és el canvi més substancial. El que és clau és l’augment de l’autonomia i la flexibilització d’un marc normatiu que és una cotilla per al desenvolupament de les universitats. L’aposta per l’avaluació i el retiment de comptes és un element substancial de la proposta.

5 respostes a “Un profund canvi normatiu a la universitat”

 1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Universitat | No hi ha comentaris ‘ […]

 2. a 09 jul. 2012 a les 6:04 Vicerector URV

  Em sembla perfecte la creació de concursos per escollir el rector; un primer pas per acabar amb l’endogàmia i males pràctiques d’una universitat basada en el caciquisme i obediència als poderosos.

  La creació d’un òrgan extern que vigili els comptes de les universitats és una proposta a aplaudir, donat que tots sabem com funcionen els pressupostos de les universitats, la manca de transparència existent i totes les cosetes que la Sindicatura de Comptes no és capaç de trobar amb els seus informes.

  Esperem que aquesta ponència no acabi sent paper mollat.

 3. a 09 jul. 2012 a les 8:56 Enric I. Canela

  M’alegra que t’agradi l’òrgan financer com el HEFCE, aquesta és una proposta meva via la comissió de la UB. La sindicatura fa bona feina, però té pocs mitjans.
  Alguns punts, el del rector no, poden ser aplicats sense canviar la LOU.

 4. […] dues setmanes escrivia Un profund canvi normatiu a la universitat. Em referia a l’informe fet per una ponència nomenada per la comissió creada per la […]

 5. […] dues setmanes escrivia Un profund canvi normatiu a la universitat. Em referia a l’informe fet per una ponència nomenada per la comissió creada per la […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació