- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

El català, greu problema per atreure talent

Enric I. Canela

Barcelona Global [2] va aprovar dijous 9 projectes d’impuls econòmic per Barcelona [3]. Aprofitant això, es veu que Emilio Cuatrecasas va dir en una entrevista al diari El Mundo [4], referint-se a Barcelona, que hi ha «barreres internes difícils de gestionar», i una d’aquestes és la política lingüística que regeix a Catalunya, ja que és un escull «important a l’hora d’atraure talent de la resta d’Espanya… molta gent no vol venir a Barcelona perquè saben que, per exemple, haurien de portar els seus fills a una escola només en català i pensen que aquest idioma després no els serveix per a res».

Potser això no surt de Cuatrecasas, potser només ho fa seu o potser ho pensa quan fa aquestes declaracions, però la cosa ve de més lluny. Dins del Pla Estratègic Metropolità, hi ha el document Dibuixem la Barcelona del 2020 – Treballs i conclusions de la Comissió de Prospectiva 2009/2010 [5] presentat al juny del 2010. Està fet a partir de diverses ponències. En algunes es diu clarament que el català és una barrera. En aquest document Cuatrecasas hi participa, també altres membres de Barcelona Global, però el cert és que ell no és redactor de cap ponència. Allà es considera el català un problema i es diu que cal posar-hi solucions. És un document amb coses bones, però té una visió provinciana del català i, en general, es considera com un problema que cal gestionar bé.

Una de les coses que em fa gràcia és que això evita que vinguin estudiants estrangers. De moment som un pol d’atracció d’investigadors estrangers.

No sé com estarà el tema. Fa uns mesos, al gener, va sortir publicada la notícia: Emilio Cuatrecasas, imputado por fraude fiscal [6]. Res important, pensen que només són quatre milions d’euros. Potser ja no està imputat, no ho sé. En general els diaris publiquen les imputacions però no quan aquestes queden en res. De totes formes fa pocs dies es va publicar que la policia implica advocats del bufet Cuatrecasas en la trama del cas Pitiüsa [7] (veure cas Pitiüsa [8]) i allà es diu que encara està imputat. M’estranya tot, perquè penso que una associació tan important com Barcelona Global [2], d’objectius tan lloables com promoure la capital de Catalunya, no l’hauria triat de president si estigués imputat. Al mes de maig, Emilio Cuatrecasas va ser escollit president de Barcelona Global [9]. Normalment, especialment en política, sempre es demanen dimissions quan algú està imputat.

Si realment ho està, que plegui.