Enric I. Canela

Avui la premsa parla de les eleccions a rector de diferents universitats. Fa poc es van celebrar les de la UAB, van escollir rector Ferran Sancho. Fa pocs dies la URL, privada, va triar Josep Maria Garrell.

L’actual rectora de la UOC, Imma Tubella, finalitza el seu mandat el 31 de desembre. De finançament públic i règim privat. El seu Patronat haurà de decidir abans de final d’any qui ocuparà el rectorat.

La UPF tindrà eleccions la propera primavera, Josep Joan Moreso ja no pot repetir, hi haurà una cara nova. Igual passa a la UPC, que tindrà eleccions abans de l’abril del 2014. Antoni Giró no pot repetir.

Les primeres eleccions, però, seran les de la UB, al novembre. El seu rector, Dídac Ramírez opta a la reelecció. Més que probables altres candidatures. La meva opinió, subjectiva, segur, és que la gestió, en un moment de crisi profunda, ha estat bona. Moltes reformes que calia haver fet fa anys, s’han fet. Algunes fa ben bé dotze o tretze anys. Ho afirmo perquè ja aleshores jo ja ho veia clar. Em deien que no era el moment. Si ho era. D’haver-les fet ens hauríem estalviat alguns problemes. El rector ha estat valent. Ha hagut de gestionar la crisi més profunda que recordo en la meva, ja molt llarga, trajectòria universitària i ho ha fet amb molts menys danys “colaterals” que altres universitats.

Alguns li criticaran no haver-se incinerat com un bonze davant la Generalitat per defensar uns drets perduts d’antuvi. Ha optat per una posició pública, que, com he comentat altres vegades, ha equilibrat la defensa de la institució i de tots els que formem la comunitat universitària, amb el diàleg, sense deixar de mostrar el seu desacord polític quan tocava.

El 100% be? Segur que no. Ell mateix, si li pregunten, dirà que no ha pogut fer tot el que hagués volgut i també descriurà el que cregui que podria haver fet millor. Una que no ha fet massa bé és no donar més importància a tot el que ha fet bé. Ètica i modèstia?

Subjectiu? Sí, però els que em coneixen fa anys saben que si ho dic és perquè ho penso.

Vénen temps molt complicats per a tots els que tinguin la més alta responsabilitat en el govern de les universitats, però el meu optimisme natural diu que sortirem més forts i millors.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació