Una de les meves feines aquest agost és estudiar el sistema de qualitat del doctorat. Això m’ha fet reflexionar sobre tot el que té a veure amb els sistemes de qualitat i les agències que la garanteixen.

M’adono, ja ho havia fet, però no verbalitzat, que els sistemes de qualitat tenen a veure més amb la forma que amb el fons.

Podem tenir el millor sistema de garantia de qualitat relatiu a un ensenyament. Voldrà dir que tota la informació és correcta, que els estudiants poden queixar-se, que els documents estan normalitzats, dades sobre l’èxit, etc. Tot formal i no per això menys important.

Malgrat tot això, res no ens dirà sobre si els titulats surten ben preparats o no. Tots els sistemes de qualitat junts, res no ens diuen sobre això. Una fórmula, emprada en l’ensenyament obligatori, és PISA, ens dóna referències comparatives, però no passa això a la universitat.

No hi ha dubte que si volem ser referents haurem d’incidir en això. Quina garantia tenim que un nou doctor ha assolit les competències que cal que tingui un doctor? Li haurem de preguntar al director, potser ens ho dirà. El model de defensa pública no serveix per a determinar-ho, ja que bàsicament és una festa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació