Enric I. Canela

Amb les calors del mes d’agost ens ha arribat el Rànquing de Xangai 2012. El rànquing s’assembla molt al del 2011. Tot i que no m’agrada gaire aquest rànquing, millor aparèixer i estar ben posicionat que no ser-hi.

Les universitats catalanes que hi apareixen en el top 500 són: la UB està en el grup 201-300, la UAB en el grup 301-400 i la UPF en el grup 401-500. De l’Estat espanyol hi ha 8 més. Destaquen la Complutense i la Autònoma de Madrid en el mateix grup que la UB.

No faig una anàlisi detallada perquè la podeu trobar a l’excel·lent bloc e Tomás Gómez i Xavier Puente.

Si voleu trobar el detall de cada universitat, algunes dades, no totes hi són, podeu introduir el nom en un buscador que hi ha a la pàgina principal. Per exemple, la UB està aquí. Si mireu els gràfics veureu que del grup 201-300, la UB és la primera de les tres de l’Estat espanyol que són al grup.

Hi ha alguna dada que m’amoïna, per exemple, el nombre de tesis llegides per professor ens col·loca en el lloc 409 de 672 universitats avaluades. Caldria veure com es considera l’staff. La UAB està en el lloc 417, la UAM està la 317 i la UCM la 417. Aquestes dades, soles, indiquen que no anem bé i que cal posar-hi remei. En general, quan ens referim a valors absoluts estem millor que quan es fa el càlcul relatiu. És podria pensar que la UPF va millor, però no, en tesis doctorals està la 403. El mal finançament dels doctorands és una llosa que pesa massa sobre nosaltres.

2 respostes a “Els rànquings també reflecteixen el mal finançament del doctorat”

 1. a 15 ag. 2012 a les 10:38 Miquel Duran

  Enric,

  ja he manifestat repetidament que és un rànking absurd i mal fet. No és millor ser-hi ben posicionat que no pas no ser-hi. És millor deixar clar públicament que es tracta d’una classificació que no reflecteix la feina de les universitats, ni la seva reputació, ni res. Tampoc no serveix per planificar.

  Crec que no li hem de donar ressó, i l’hem de tractar adequadament, criticant-lo (amablement si vols).

  Em sap greu, però no puc suportar rànkings que van contra la raó.

 2. a 16 ag. 2012 a les 8:22 Enric I. Canela

  Miquel,
  Tens raó, efectivament, però fem el que fem existeix i ho difonen tots els diaris. Per altra banda, hi ha dades que poden ser comparades i són d’interès per veure coses. Per exemple, el que indico sobre tesis. Les dades relatives a staff són per mirar-les amb atenció.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació