Hora zero de Barcelona Key


Enric I. Canela

Llegeixo que la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià del Besòs li han encarregat el projecte Barcelona Key (Knowledge Economy Yard)

L’objectiu de Barcelona KEY és fomentar l’arribada a Catalunya de projectes d’inversió d’alt valor afegit, de recerca, empresarial i de nova activitat acadèmica de primer nivell internacional per reforçar el rol de Barcelona i de Catalunya com a node econòmic i de coneixement.

El projecte generarà un elevat retorn en forma de nova activitat econòmica d’alt valor afegit. El Barcelona Knowledge Economy Yard té com a finalitat atraure institucions públiques i/o privades en l’àmbit del coneixement de reconegut prestigi internacional i amb activitat sòlida i rellevant en l’àmbit de l’empresa: activitat empresarial de valor afegit, institucions de recerca, o bé institucions d’educació superior.

Per a la creació de Barcelona KEY, les administracions han reservat un espai urbà de 34.500 m2 de sòl (84.000 metres quadrats de sostre) a Sant Adrià de Besòs, al límit nord de Barcelona, al costat del mar. Aquest terreny està distribuït en dues zones: una de 16.000 m2 de sòl públic (parcel·la Campus) i l’altra de 18.500 m2 de sòl privat (parcel·la Port), ubicades a banda i banda de la Ronda Litoral. Una zona comunicada amb el centre urbà mitjançant la línia 4 del metro, dues estacions del Trambesòs, una estació de Rodalies i la Ronda Litoral.

Per desenvolupar el projecte Barcelona KEY; la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià convoquen, en una primera fase, un Concurs Internacional d’Idees per tal que les institucions o grups d’institucions candidates presentin les propostes. Les bases del concurs es faran públiques el proper 5 de novembre a www.barcelonakey.cat (recomano donar una ullada).

La selecció de les millors propostes, al maig del 2013, anirà a càrrec d’una Comissió d’Avaluació formada per representants de les tres administracions i per un panell d’experts que valoraran els projectes de dimensió internacional que integrin, entre d’altres, activitats de recerca, desenvolupament i transferència, empresarial i de tipus acadèmic.

Es tindrà en compte el prestigi de la institució candidata; la qualitat, el valor i l’impacte de la proposta; i la viabilitat i sostenibilitat financera. També es valorarà el potencial de col·laboració amb el teixit empresarial i acadèmic existent, la qualitat i singularitat arquitectònica i urbana del projecte, i l’establiment de programes de treball –educatius i culturals, entre d’altres– amb l’entorn social.

El concurs es desenvoluparà en dues fases. Una primera fase que integra el Concurs d’Idees que es resoldrà el juliol del 2013 i una segona fase en que participaran els projectes seleccionats -durant la primera fase- i que està previst que es resolgui al maig de 2014.

El projecte Barcelona KEY el dirigeix Miquel Barceló, Doctor Enginyer Industrial de llarga trajectòria professional i experiència internacional. Miquel Barceló fou director de l’Institut Català de Tecnologia, promotor i president de 22@ Barcelona i de la fundació Btec i, actualment, presideix la consultora Innopro i és expert de la UE DGRegio pel programa RIS3.

Una resposta a “Hora zero de Barcelona Key”

  1. […] uns mesos escrivia Hora zero de Barcelona Key, un projecte per fomentar l’arribada a Catalunya de projectes d’inversió d’alt […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació