Enric I. Canela

Als caps d’Estat o de Govern dels països de la UE, als presidents de les institucions de la UE:

Sovint es diu que tota crisi també presenta una oportunitat. La crisi actual ens obliga a prendre decisions, i una d’elles es refereix a la ciència i el seu suport. Allà per l’any 2000, vosaltres i els vostres predecessors vau acordar l’objectiu de convertir l’àrea “basada en el coneixement més dinàmica del món l’any 2010”. La intenció era ambiciosa i noble, però l’objectiu ha quedat molt lluny.

La ciència pot ajudar-nos a trobar respostes a molts dels problemes urgents als quals ens enfrontem: noves formes d’aprofitar l’energia, noves formes de producció i nous productes, nous marcs per entendre com funcionen les societats i com podríem millorar la seva organització.

Estem just al començament d’una nova i revolucionària comprensió de com funcionen els nostres cossos amb conseqüències incalculables per a la nostra salut i longevitat futures.

Europa està a l’avantguarda de la ciència en moltes àrees. La transformació d’aquest coneixement en la innovació de nous productes, serveis i indústries és l’única manera de dotar Europa d’un avantatge competitiu en el canviant panorama mundial i assegurar a llarg termini la prosperitat futura d’Europa.

El coneixement no coneix fronteres. El mercat global de talent excel·lent és altament competitiu. Europa no pot permetre perdre els seus millors investigadors, i es beneficiaria fortament de l’atracció de talent estranger.

La reducció dels fons disponibles per a la investigació d’excel·lència es tradueix en un menor nombre d’investigadors que arriben aquesta condició. En cas d’una severa reducció en el pressupost comunitari de recerca i innovació correm el risc de perdre una generació de científics de talent, just quan Europa més els necessita.

En aquest sentit, el Consell Europeu de Recerca (ERC) ha aconseguit un reconeixement mundial en un temps extraordinàriament curt. L’ERC finança els millors investigadors on es trobin a Europa, independentment de la seva nacionalitat: investigadors excel·lents amb projectes excel·lents. L’ERC complementa el finançament nacional de la recerca fonamental, afegint un valor addicional a l’excel·lència.

El finançament de la recerca a nivell de la UE catalitza un millor ús dels recursos disponibles i ajuda a que els pressupostos nacionals siguin més eficients i eficaços. Aquests recursos de la UE són extremadament valuosos ja que han demostrat la seva capacitat d’aconseguir beneficis essencials per a la ciència europea, així com beneficis creixents a la societat i un augment de la competitivitat internacional.

És fonamental que seguim donant suport, i més important encara, inspirant l’extraordinària riquesa del potencial de recerca i innovació que existeix a tot Europa. Estem convençuts que la nova generació d’investigadors també farà sentir la seva veu i hauran sentir el que han de dir.

La pregunta que us volem plantejar, a vosaltres, caps d’Estat o de Govern i presidents reunits a Brussel·les els dies 22-23 de novembre per discutir el pressupost de la UE per al període 2014-2020, és simple: quan s’anunciï l’acord per el futur pressupost d’Europa, quin serà el paper de la ciència en el futur d’Europa?

Signat per 42 premis Nobel i guardonats amb la medalla Fields: Sidney Altman, Werner Arber, Robert J. Aumann, Françoise Barré-Sinoussi, Günter Blobel, Mario Capecchi, Aaron Ciechanover, Claude Cohen-Tannoudji, Johann Deisenhofer, Richard R.Ernst, Gerhart Ertl, Martin Evans, Albert Fert, Andre Geim, Serge Haroche, Avram Hershko, Jules A. Hoffmann, Roald Hoffmann, Robert Huber, Tim Hunt, Eric R. Kandel, Klaus von Klitzing, Harold Kroto, Finn Kydland, Jean-Marie Lehn, Eric S. Maskin, Dale T.. Mortensen, Erwin Neher, Konstantin Novoselov, Paul Nurse, Christiane Nüsslein-Nolhard, Venkatraman Ramakrishnan, Richard J. Roberts, Heinrich Rohrer, Bert Sakmann, Bengt I. Samuelsson, John E. Sulston, Jack W. Szostak, John E. Walker, Ada E. Yonath, Rolf Zinkernagel, Harald Zur Hausen; Pierre Deligne, Timothy Gowers, Maxim Kontsevich, Stanislav Smirnov, Cedric Villani.

Una resposta a “42 premis Nobel i guardonats amb la medalla Fields en defensa de la Ciència a Europa”

  1. […] he escrit 42 premis Nobel i guardonats amb la medalla Fields en defensa de la Ciència a Europa, ara, als que hem llegiu, us demano dues […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació