Més potència de càlcul


Enric I. Canela

Llegia que el supercomputador Marenostrum que està instal·lat al Barcelona Supercomputing Center torna a ser el més potent d’Europa un cop millorat.

Això puja i baixa. Millora aquest, després l’avança un altre, i així successivament. El que és fonamental és no aturar-se i estar sempre en l’elit.

2 respostes a “Més potència de càlcul”

 1. a 13 nov. 2012 a les 6:10 José María

  Dels més potents d’Europa, però no el més potent ( http://www.top500.org/list/2012/11/ ): hi ha al davant 3 alemanys, 1 italià, 3 britànics, 4 francesos i un rus. Dins el món, queda el 36è.

  Més enllà de la recerca que es pugui fer en arquitectura de computadors, per exemple per millorar la seva eficiència energètica, l’important d’aquests superordinadors i dels centres que els tenen és que facin una bona administració centralitzada d’uns certs recursos i donin un bon servei als seus usuaris.

  Que ningú es pensi que tota la potència d’aquests trastos es fa servir per a una única cosa: el normal és que hi hagi vàries simulacions simultànies de coses completament diferents. Així, per a la immensa majoria dels usuaris, és completament equivalent tenir un molt potent que 4 amb una quarta part de la potència.

  I si pensem que el primer superordinador espanyol és menys potent que el de l’elèctrica dominant a França, que el segon espanyol (també al BSC) està al lloc 290 del món, i que el tercer no entra al top 500…

 2. a 14 nov. 2012 a les 7:59 Enric I. Canela

  José Maria,
  Gràcies per aquesta informació tan detallada. El que si sabia és que es fan diferents càlculs simultanis.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació