Enric I. Canela

Llegia a L’Econòmic (La crisi esgota l’Einstein de pimes i universitats) que l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) havia rebut 2.562 sol·licituds de patents fins al 15 d’octubre passat, quasi mil menys que en el conjunt del 2011. Si es tenen en compte les xifres fins al setembre, la caiguda se situa en el 7,5%, una xifra significativa si es té en compte que en els últims anys de crisi l’activitat havia aguantat amb descensos molt petits, del 3,9% l’any passat, i de l’1,2%, el 2010.

Al final diu: Segons les dades de l’OEPM, Catalunya va concentrar el 18,2% del total de patents sol·licitades a l’Estat entre el 2009 i el 2011, només al darrere de Madrid, on es van començar el 22,3% dels tràmits, i molt per sobre d’Andalusia, que amb un 13,2% se situa en la tercera posició del rànquing. En canvi, Catalunya perd posicions si s’analitza el percentatge de patents en relació amb la seva població, que és el que es coneix com a capacitat inventiva. Aleshores el Principat queda molt al darrere de territoris com Navarra, el País Basc i fins i tot Aragó (a l’article original hi ha un gràfic il·lustratiu).

Els efectes de la crisi ja es fan notar i bé. Segurament caldria fer algunes polítiques actives, moltes de les quals passen per la universitat. S’entendra?

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació