- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Alternativa a la mala política científica espanyola

Enric I. Canela

Fa uns dies la presidenta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) [2], Adelaida de la Calle, advertia que s’està retrocedint deu anys en la inversió en recerca a Espanya, i afegia que recuperar aquests deu anys a competitivitat pot suposar vint anys.

La rectora té raó. El que està succeint amb la recerca a l’Estat espanyol és un autèntic desastre. Els grups de recerca tenen uns greu problema, obtenir recursos a l’Estat espanyol serà una tasca molt complicada. Igualment serà difícil obtenir ajuts per realitzar les tesis doctorals o fons per a contractes postdoctorals.

La solució només la tenim fons fora de l’Estat i això vol dir reorganitzar-se. Fa temps que en parlem i de fet s’ha fet molta feina, però ara la Política Científica ha d’enfocar-se en dues coses. La primera és augmentar a través de sistemes alternatius al finançament públic el nombre de contractes per a investigadors en formació. La segona és ajudar a estructurar els grups i fomentar la seva interacció, alhora que ajudar-los a aconseguir fons de Brussel·les o fins i tot d’EUA.