Enric I. Canela

Hospital Clínic, UB i Idibaps formen una unitat a la que cal donar més visibilitat. Fa uns anys la UB i l’Hospital Clínic, amb la col·laboració d’altres organismes, van tenir l’encert de crear l’Idibaps i també un error, fer que el paper de la UB quedi de vegades deslluït. La UB i el seu entorn són, sens dubte, la potència més gran en recerca biomèdica de l’Estat espanyol i molt ben situats en el context mundial.

Idibaps, avui integrat també en el HUBc Health Universitat de Barcelona Campus, és un centre d’excel·lència. M’agrada poc la paraula però en aquest cas no em fa cap recança fer-la servir.

Una de les darreres notícies és que Avon Cosmetics, líder en venda directa de perfumeria i cosmètica, posseeix la major fundació privada del món de suport a la investigació contra el càncer i ha destinat al voltant de 625 milions d’euros a nivell mundial, més de 4 milions només a Espanya, a la lluita contra aquesta malaltia. El passat 6 de novembre va tenir lloc al Caixa Fòrum de Madrid la cerimònia de lliurament de les Primeres Beques Avon per valor de 1.000.000 €.

Un dels projectes premiats va recaure en el grup de Regulació de l’Expressió Gènica de l’IDIBAPS, un grup ICREA dirigit per Antonio Postigo, que va rebre un dels ajuts més importants en aquesta convocatòria (285.000 euros). El projecte, a desenvolupar durant els propers 3 anys i titulat “Identificació de perfils d’expressió gènica regulats per la via microRNA/ZEB1-ZEB2 i el seu paper en la capacitat invasiva i metastàtica tumoral i la resposta al tractament”, investigarà el paper de ZEB1 i ZEB2 en la progressió tumoral, des de fases inicials de la transformació oncogènica fins a la seva eventual metàstasi amb especial atenció al paper de les proteïnes Zeb determinant resposta a tractament. Les proteïnes ZEB han adquirit recentment gran rellevància en oncologia molecular ja que no només regulen la capacitat invasiva en tumors sinó que també determinen la troncalitat de cèl·lules mare canceroses i la resposta al tractament quimioteràpic.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació