Enric I. Canela

Com és natural, després de les eleccions del rector de la UB, els diaris ens destinen més espai del que és habitual. La Vanduardia d’avui li dedica al rector l’Editorial: El rector Ramírez. Selecciono unes línies: L’afany en la millora de la qualitat de la institució pública, així com la capacitat per enfrontar-se als problemes amb una gran dosi d’humanisme, que alguns van confondre amb debilitat, i el seu rebuig a renunciar al paper investigador de la universitat i a les tesis economicistes, han estat la base sobre la qual ha llaurat el triomf Dídac Ramírez

També li posen un dels clàssic semàfors, un de verd, és clar. També apareix en un requadre editorial: De mecenatge possibles.

Amb tot, és especialment d’interès l’entrevista que li fan. Parla força clar de la situació. Selecciono la darrera pregunta que li fa.

Després de veure com han anat aquestes eleccions, continua pensant que el sistema electoral actual és el millor o cal buscar una designació a través d’un patronat?
Tenim un informe encarregat a Gemma Rauret que ha de servir de base per a una proposta definitiva. I això passa per una reforma dels Estatuts. Cal buscar un model de governança que des de l’autonomia faci compatible tradició i modernitat. A Europa hi ha tota mena de sistemes amb resultats diferents. El sistema actual és el millor possible No, sens dubte. El que és important és que sigui quin sigui el sistema, la institució funcioni bé. I em temo que el sistema de designació a través d’un patronat, en funció de la composició que tingui, respongui a criteris polítics. Era més o menys el sistema de designació dels responsables de les caixes d’estalvis i ja s’ha vist com han acabat.

Ahir El Periódico també li feia una entrevista. Selecciono també aquí dues preguntes relacionades.

Creu que el resultat electoral del 25-N farà canviar la política universitària de CiU després de les eleccions?
El canvi pot venir en funció de l’estructura del nou Govern i de qui dependrà Universitats. Espero que el canvi sigui en positiu, perquè la sensibilitat respecte de la situació límit de les universitats era compartida per tots els partits polítics.

Què opina de la proposta sobre la governança universitària que té sobre la taula la Generalitat?
Estem a favor d’una legitimació democràtica del rector i l’actual sistema de votació universal ponderada té aquesta legitimació. Però tampoc estem enfrontats a sistemes i pràctiques que funcionen en altres països, sempre que es respectin les condicions que fan que aquests sistemes també mantinguin la legitimitat del rector (autonomia universitària, suficiència financera…). Per la legitimitat democràtica que defensem i perquè no estem a favor d’una possible politització de la universitat, som del tot contraris a patronats externs que escullin el rector o altres càrrecs universitaris.·

Aquest serà, sens dubte, un tema que es debatrà ben aviat. Dídac Ramírez deia en campanya, i abans, que calia que la UB s’avancés perquè si nosaltres no fem res, ens imposaran alguna cosa que no ens agradarà gens. La força de la UB, si fa un model que millori la governança, tothom està d’acord que cal fer alguna cosa, podrem jugar fort les nostres cartes. I el problema més important no és l’elecció del rector.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació