Enric I. Canela

El rectors estan enfadats amb la política que respecte a la universitat i la recerca s’està desenvolupant a l’Estat espanyol. No és d’estranyar. Fruit d’això tots els rectors de les universitats públiques i algunes privades han fet públic, ahir dilluns, aquest manifest. Curiosament, el ministre Wert s’espolsa el problema i diu que com que és d’R+D+I no va amb ell sense recordar el Reial Decret d’augment dels preus de les matrícules i el canvi del règim docent del professorat universitari. Res important!

Comunicat conjunt

Les universitats som plenament conscients de la complicada situació econòmica del nostre país i de l’estat espanyol, que també vivim en primera persona. És per això, que valorem els grans esforços que està fent tota la ciutadania per seguir endavant.

Les universitats, ara més que mai, estem treballant per millorar el nostre rendiment, tot i les retallades pressupostàries que estem patint des de fa uns anys. Fins ara, hem fet un esforç per seguir mantenint els estàndards de qualitat en les tres grans funcions de la universitat: la docència, la recerca i la innovació.

No obstant això, davant la imminent aprovació dels nous pressupostos generals de l’Estat, i els pressupostos corresponents a cadascuna de les comunitats autònomes, ens trobem en una situació preocupant, que pot perjudicar la Universitat espanyola tal com la coneixem fins ara, impedint el desenvolupament de les activitats essencials. Per aquest motiu, volem manifestar públicament el següent:

 1. La disminució dels pressupostos generals de l’Estat per al 2013 en un 18% en educació superior, i en un 80% en les despeses no financeres en R+D+I, suposen un deteriorament irreparable del sistema d’R+D+I que, juntament amb la congelació de les plantilles de recursos humans, portarà al nostre país a la pèrdua del tren del desenvolupament tecnològic, hipotecant la recerca i els majors avenços en la frontera del coneixement.
 2. Els efectes de l’endeutament de les comunitats autònomes, juntament amb el deteriorament de les transferències de les partides destinades a les universitats, estan conduint al nostre sistema universitari a una situació propera a l’asfíxia econòmica, que es traduirà en un deteriorament irreparable. Això es contradiu amb el discurs polític, que “el nostre país ha de basar el seu progrés en el coneixement”. Sense inversió en educació superior ni en R+D+I serà inviable el funcionament de les universitats públiques. I, sense coneixement, no hi haurà progrés.

Davant d’aquesta situació, els rectors i les rectores de les universitats espanyoles sol·licitem el següent:

Que l’educació superior, la recerca, el desenvolupament i la innovació, que van intrínsecament unides entre si, siguin considerades com una inversió i no com una despesa i que les universitats espanyoles, tal com ha sol·licitat recentment l’Associació de la Universitat Europea (EUA) als caps d’Estat i de Govern europeus, tinguin un finançament públic suficient i sostenible i s’enforteixi la autonomia universitària perquè puguin diversificar les seves fonts d’ingressos sense obstacles.

Les universitats ens comprometem a incrementar l’eficàcia i l’eficiència de les nostres institucions, i a continuar amb la transparència i la rendició de comptes davant la societat, amb la finalitat que les nostres universitats segueixin impulsant la cohesió social del nostre país i siguin motors i fonts de coneixement i riquesa.

Aquesta universitat manifesta la seva voluntat de col·laboració amb les administracions públiques per ajudar a resoldre aquest greu problema econòmic i per seguir treballant per un futur sostenible per a les universitats espanyoles. Si aquestes perden qualitat, també ho farà la investigació científica, la innovació tecnològica i, per descomptat, la formació. No perdran només les universitats, sinó que perdrem TOTS, el conjunt de la societat. Ens quedarem sense una de les armes necessàries per avançar i sortir de la crisi econòmica: el coneixement.

2 respostes a “Els rectors estiren les orelles al govern espanyol”

 1. a 12 des. 2012 a les 12:20 José María

  Hola,

  D’on han tret els rectors la dada del -80%? L’informe de la COSCE ( http://www.cosce.org/pdf/Informe_COSCE_Analisis_Proyecto_PGE2013.pdf , pàgina 3) diu quelcom força diferent: que la disminució en despeses no financeres de I+D+i és del 13.9%, i que aquesta disminució representa un 80% de la disminució total.

  No vull dir que una reducció del 14% sigui poca cosa. És molt, massa, i més si es consideren l’acumulat des del pic de fa uns anys i les retallades en ensenyament superior. Però un 80% voldria dir començar a tancar la majoria del que hi ha, i em sembla que encara no heu arribat a això.

  Si és així, em sorpren que els rectors hagin fet un comunicat amb una dada tan desviada. M’ho podia esperar dels periodistes, que no haguessin entés la subtilitat de la dada, però no d’ells.

 2. a 12 des. 2012 a les 8:17 Enric I. Canela

  Efectivament, és una errada de pes. A més, ara mirava, és el que han agafat tots els titulars.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació