Enric I. Canela

L’altre dia El país publicava un article de Carles M. Duarte titulat El gobierno de la I+D+i. Criticava la política seguida pel govern de Rodríguez Zapatero. Referint-se a la recerca diu: Tan perjudicial és una forta acceleració com una frenada en sec. L’acceleració de la inversió en R + D a la primera legislatura de Zapatero va crear enormes expectatives, però també grans ineficiències: proliferar infraestructures “singulars”, moltes vegades innecessàries o atorgades per criteris purament polítics o de “cafè per a tots” sense avaluació independent.

Després va i diu: La proliferació de places d’investigadors durant els anys de bonança va portar a una caiguda dels nivells d’exigència fins a nivells mínims.

Tot seguit posa la cirereta al pastís: Impulsats per l’abundància, el moviment de joves investigadors “precaris” es va obstinar a professionalitzar la formació científica. El resultat és que des de l’any 2012 les beques de doctorat es van reemplaçar per contractes amb un cost que duplica el de les beques, al mateix temps que es donava una caiguda de més del 50% en el finançament per a formació de doctors (de l’administració central, comunitats autònomes, organismes d’R+D i sector privat). Això ha portat a una caiguda sense avaluar, però possiblement al voltant del 70%, en el nombre de doctors que han iniciat la seva formació el 2012.

Sembla que Duarte calcula fatal perquè el cost s’ha multiplicat per 1,3 aproximadament i això, en cap cas, no justifica la retallada acumulada que està practicant el govern de Mariano Rajoy. Ja fa uns quants anys, sent ministre del ram Josep Piqué, es van saltar una convocatòria de projectes. A banda de la crisi, és la síndrome del PP.

Més encara, a mi em sembla que un titulat universitari que es dedica a la recerca i gràcies al qual es manté la recerca, té tot el dret a tenir un sou digne i cobertura social. No em sembla cap aberració, ans al contrari.

No insistiré en el tema, la Federación de jóvenes investigadores / Precarios ja ha contestat adequadament a Buscando culpables del descalabro de la I+D+i.

Em sembla desafortunat, per ser amable, justificar la retallada en les convocatòries de FPI i FPU per la laboralització d’una part del temps de la formació doctoral. Treure uns quants ministeris inútils evitaria aquesta retallada i encara sobrarien diners.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació