Enric I. Canela

La vicepresidenta primera, ministra de la Presidència i Portaveu del govern espanyol , Soraya Sáenz de Santamaría, ha presidit avui la reunió de la Comissió Delegada del Govern per a Política Científica, Tecnològica i d’Innovació en la qual es ha informat favorablement l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i d’Innovació, i el Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació.

Tots dos documents, que es seran aprovats properament pel Consell de Ministres, tenen com a objectiu el reconeixement i promoció del talent en R+D+i i la seva ocupabilitat, l’impuls del lideratge empresarial en R+D+i, el foment de la recerca científica i tècnica d’excel·lència, i el foment d’activitats d’R+D+i orientades als reptes globals de la societat. Tant l’Estratègia com el Pla són part fonamental del Programa Nacional de Reformes del govern espanyol, que busca l’impuls de la competitivitat, l’estímul del creixement i la creació d’ocupació.

L’Estratègia 2013-2020 conté els objectius, reformes i mesures que s’han d’abordar en l’àmbit de la R+D+i per potenciar el seu creixement i impacte, mentre que el Pla 2013-2016 concreta les actuacions de l’Administració General de l’Estat, establint les prioritats cientificotècniques i socials i la distribució dels recursos.

L’Estratègia Espanyola representa, a més, un important pas en la construcció de l’Espai Europeu de Recerca i d’Innovació. Amb l’entrada en vigor d’ambdós documents, un any abans que el programa europeu ‘Horitzó 2020′, els agents del sistema espanyol d’ R+D+i comptaran amb el marc idoni per impulsar la col·laboració amb la resta d’Europa, ja que la Estratègia i el Pla s’alineen amb els objectius establerts per ‘Horitzó 2020’.

El Ministeri d’Economia i Competitivitat, a través de la Secretaria d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, ha impulsat aquesta Estratègia, resultat de la col·laboració i del consens entre els diferents ministeris, les comunitats autònomes, la comunitat científica i investigadora, les universitats i els agents empresarials i socials. A més, tots dos documents han comptat amb una àmplia participació pública.

L’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d’Innovació part d’un diagnòstic del sistema espanyol d’ R+D+i en els últims anys, del qual es deriva la necessitat de guanyar en eficiència i incrementar els beneficis socials i econòmics. En conseqüència, s’impulsaran les activitats d’ R+D+i en tot el seu recorregut, des de la generació de les idees fins a la seva comercialització en el mercat.

El Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació, per la seva banda, és l’instrument mitjançant el qual l’Administració General de l’Estat desenvolupa els objectius de l’Estratègia, les actuacions en el marc de la Secretaria d’Estat d’ R+D+i seran executades per les agències de finançament recollides en la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, particularment pel Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i per la futura Agència Estatal per a la Recerca.

Una resposta a “A punt l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i d’Innovació, i el Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació”

  1. […] escrivia A punt l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i d’Innovació, i el Pla Estatal …, igual la nova estratègia és la que explico a sota: carregar-se el sistema de ciència de […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació