Enric I. Canela

Ahir escrivia A punt l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i d’Innovació, i el Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació, igual la nova estratègia és la que explico a sota: carregar-se el sistema de ciència de l’estat espanyol. No deixaria de ser un nou abordatge que s’hauria de complementar amb la compra d’unes pasteres per col·locar els científics en atur i envair-los a algun lloc amb més perspectives. Potser Togo o Burkina Faso.

Ahir el BOE va publicar la Resolució de 10 de gener de 2013, de la Direcció General d’Investigació Científica i Tècnica, per la qual es publiquen les ajudes i subvencions concedides en el quart trimestre del 2012.

En una decisió insòlita, els investigadors que havien acceptat l’ajut han vist 1) que s’ha reduït la quantia destinada als projectes de recerca un 19,5%. Dels 384 milions d’euros de la convocatòria anterior als 309 milions en la present, per a un total de 3.182 propostes aprovades. 2) que ara els projectes de recerca es pagaran en quatre anys i no en tres, és a dir, l’import que en un principi es repartia entre els tres anys de finançament del projecte, s’allargarà durant quatre anys. 3) que, en general, no es concedeix més suport econòmic per al primer any de projecte, que és quan més necessari és, sinó que aquesta anirà creixent conforme els anys (les quantitats per al primer any són ridícules – ni arriben al 10% – tret dels que es financen amb fons FEDER), i, per últim, 4) els projectes s’han de fer en tres anys igual, és a dir, abans de rebre la totalitat del finançament atorgat, menys del necessari. Normalment es pagaven en tres anys en una proporció aproximada de 40%/40%/20%.

Des de la Secretaria d’Estat d’R+D+i indiquen que es tractarà d’avançar el 10% de finançament previst en molts projectes per al quart i últim any al primer, és a dir, a 2013. No crec que ho facin tot i que el portaveu del PP al Congrés, Alejandro Fernández, diu que espera que l’anualitat de 2016 s’avanci a 2013. De totes formes no se li ha de fer ni cas perquè no sap de què parla. Diu que aquest nou sistema de pagaments s’ajusta a la nova convocatòria de recursos humans. No sé què tindrà a veure que per a un projecte, per exemple, que s’ha d’executar amb 175.000 euros en tres anys (2013-2015), et donin 12.000 euros per al 2013, 68.000 per al 2014, 63.000 per al 2015 i 32.000 el 2016. Algú es pensa que amb 12.000 euros el primer any faran alguna cosa? Que dimonis té a veure això amb els recursos humans.

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Miguel Cortizo, considera que s’ha de ser molt imbècil per carregar així el sistema d’R+D+i i, segons ell, el govern espanyol i, la secretària d’Estat d’R+D+i, Carmen Vela, han mentit en el debat dels pressupostos perquè amb la publicació al BOE d’aquesta norma es retalla de nou a la Ciència i es destrossa qualsevol planificació dins de la misèria que ja existia. Cortizo sol·licitarà la compareixença de Vela en la comissió parlamentària del ram, perquè respongui davant aquesta actuació, tot i que espera que la secretària d’Estat renunciï abans de poder assistir al Congrés per explicar la seva gestió. No sé si dimitirà, però jo ho hagués fet, per dignitat. Què comparegui Montoro que és el que pot explicar-ho millor, ens donaria una classe plena d’ironies.

Cal recordar que el pressupost del Fons Nacional d’R+D, amb el qual es financen els projectes del Pla Nacional i els contractes Ramón y Cajal i Juan de la Cierva, entre altres coses, ha caigut des 547 milions d’euros el 2009, a 342 milions el 2012 i 273milions aquest any, segons dades de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE).

Per agreujar més encara la situació actual, el Ministeri d’Economia i Competitivitat no ha tret encara la següent convocatòria i la Secretaria d’Estat diu ara que intentarà fer-ho abans de març, tot i que encara, a dos mesos vista, no sap amb quants diners comptaria. Atès el dilatat procés d’avaluació i selecció dels projectes, el 2013 el govern espanyol podria estalviar-se el finançament d’una anualitat. Això ja ho havia fet el PP anys en darrere.

Com que les universitats i centres de recerca no tenen capacitat d’avançar una anualitat, aquest és un cop baix al sistema de recerca. Pot ser un cop letal per a molts grups ja que hauran de parar completament els projectes.

5 respostes a “Investigadors en estat de xoc”

 1. a 26 gen. 2013 a les 12:39 José María

  Hola,

  Més enllà del ridícul, i del claríssim missatge als que som fora d'”aquí no torneu”, hi ha dues possibles interpretacions de la connexió amb els recursos humans:

  1) Tradicionalment, a projectes de 3 anys, els corresponen doctorands FPI de 4 anys que comencen entre mig any i un any després que comenci el projecte. Això vol dir que durant l’últim any llarg de l’ajut FPI, el projecte hauria d’haver acabat formalment. I això no te massa sentit. D’una banda, el retard en l’inici és un problema de la forma en què es gestionen aquests ajuts, i dels retards creixents en general a la secretaria d’estat en qüestió. D’altra banda, 3 vs. 4 mai encaixarà… a no ser que els 3 es converteixin en 4, o els 4 es converteixin en 3. Si ara algú s’està plantejant resoldre aquest desajust, podria arribar a ser alguna cosa positiva… però en tot cas, la solució no és aquesta, no és deixar uns diners penjats en una quarta anualitat perquè el doctorand FPI no es quedi aturat si quan s’hagi acabat el projecte el grup no ha aconseguit un projecte nou.

  2) Això és un preavís de com aniran les convocatòries de recursos humans durant els propers anys. Per exemple, durant el 2013 no s’incorporarà gairebé ningú que no hagi estat ja previst. Les convocatòries que ara s’estan avaluant de JdC i RyC, i les properes convocatòries FPU i FPI, sortiran tan tard que qui sigui s’incorporarà al 2014. Les JdC i RyC gairebé han donat la volta a l’any, així que fàcilment consolidaran un salt de una convocatòria. Les FPU ídem. I tant les properes FPU com les properes FPI han de fer servir el nou contracte predoctoral de la LCTI, per tant han de canviar a un format nou que no sembla que hagi trascendit gaire, encara. Potser és una nova oportunitat de saltar-se un parell de convocatòries més de rrhh (Montoro deu estar content!)

 2. a 26 gen. 2013 a les 8:36 Enric I. Canela

  José Maria.
  Tot plegat és un desastre i el que ha dit el portaveu del PSOE respon al que pensem tots.
  Aquesta broma senzillament és saltar-se una convocatòria i ensorrar molts grups de recerca,a banda d’impedir que molts possibles investigadors no entrin i altres, post, quedin al carrer.

 3. […] escrivia Investigadors en estat de xoc en relació al canvi en la Resolució de 10 de gener de 2013, de la Direcció General […]

 4. […] Avui llegia al Bloc de l’Observatori de Recerca de l’IEC que Catalunya ha obtingut el 25,9% del finançament estat de projectes de recerca fonamental no orientada 2012. Una mica menys que Madrid, tenint en compte el pes del CSIC a Madrid, el resultat és excel·lent: 765 projectes i 80 milions d’euros. Cal tenir present que aquesta és la convocatòria “desgraciada” per retallades i endarreriments (veure Investigadors en estat de xoc). […]

 5. […] Carlos Andradas, president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), ha publicat avui un article a el diari El País titulat Necesitamos reglas clares. És un article dedicat a la barbaritat que ha fet el govern espanyol amb la resolució definitiva de convocatòria de projectes de recerca publicada al BOE al desembre de 2011 (veure Investigadors en estat de xoc). […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació