Enric I. Canela

El president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), Carlos Andradas, ha enviat els presidents de les diferents societats el següent missatge:

Benvolgut President:

La publicació al BOE la setmana passada de la resolució definitiva de la convocatòria de projectes en uns termes absurds ha provocat un important malestar i indignació en la comunitat científica i per descomptat en les societats científiques. Avui es publica al diari El País un article sobre això del president de la COSCE, i a més, diverses societats m’heu plantejat estudiar altres mesures.

La secretària d’Estat ens ha convocat per al dilluns 4 a les 11 del matí, juntament amb la CRUE i els OPIS per explicar el perquè d’aquesta mesura i les accions que faran després. Si no hi detalls, que us enviaré, després de la reunió, la informació fins ara és que la distribució en quatre anualitats era l’única fórmula perquè Hisenda permetés la resolució, però que ara hi ha marge per avançar diners d’unes anualitats a altres. Com fem sempre, assistirem a la reunió amb el nostre millor esperit de col·laboració, però també demanant compromisos concrets i escrits. Mentrestant, estem estudiant algunes altres mesures que heu suggerit:

  1. Coordinar des COSCE una carta signada per tots els presidents de Societats membre que lliurarem a Presidència de Govern amb còpia al ministre De Guindos.
  2. Possibilitat d’internacionalitzar l’assumpte enviant una carta a Brussel·les assenyalant l’incompliment per part del Govern espanyol de les directrius europees pel que fa a la necessitat d’augmentar la inversió en R+D+i per sortir de la crisi. Fins ara sempre hem estat prudents a l’hora de contribuir a “donar” encara més (i especialment ara amb la situació actual) la imatge exterior del nostre país, conscients també que són accions de caràcter més simbòlic que eficaç.
  3. Recórrer legalment l’ordre de resolució esmentada per anar en contra de la pròpia convocatòria. Hem fet una consulta a juristes experts i estem a l’espera del seu dictamen. Personalment no sóc molt partidari de judicialitzar els temes, encara que de vegades no hi ha més remei i la Justícia fins et dóna la raó.

Per descomptat abans d’emprendre aquest camí us informarem adequadament i ho farem sempre que:

  1. sigui legalment viable,
  2. no suposi una paralització de la convocatòria, i
  3. que no ens resulti costós per a la nostra tresoreria.

Al meu entendre, el nostre paper és estar pressionant i negociant, i a això ens dedicarem amb tota la intensitat que puguem. Avui està previst que s’aprovi en Consell de Ministres el Pla Estatal de Recerca Tecnologica i Innovació, que recull bastants de les observacions que vam fer en el seu moment.

Finalment, et recordo que, com s’anuncia al portal de la COSCE, dimecres 6 a les 19:00 hi haurà un debat al Cercle de Belles Arts de Madrid sobre l’R+D+i que esprem contribueixi a mantenir el corrent creat de la importància d’aquesta.

Rep una cordial salutació.

Carlos Andradas President de la COSCE

Una resposta a “La COSCE contra la política de recerca del govern espanyol”

  1. […] El president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), Carlos Andradas, ens anunciava que dilluns 4 a les 11 del matí, juntament amb la CRUE i els OPIS es reuniria amb la secretària d’Estat d’R+D+i per parlar de la retallada patida pels projectes de recerca fonamental no orientada (veure La COSCE contra la política de recerca del govern espanyol). […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació